Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците ще събират касови бележки и през 2014

22 Декември 2013 / 12:12:31  GRReporter
1504 прочитания

Гръцките данъкоплатци ще са длъжни да събират касови бележки и през 2014, според поправка, внесена в петък в парламента. При това тези касови бележки трябва да са равни на 10% от дохода им, вместо на 25%, както е днес. Запазването на мярката със събирането на касови бележки показва, че правителството няма да е готово да въведе през 2014 имуществения регистър, въпреки изявленията на финансовия министър.

При новите условия през 2014 ще се събират касови бележки, равни на 10% от дохода, като не бива да надхвърлят 10 500 евро.

Данък 22%

Ако сумата от събраните касови бележки на данъкоплатеца е по-малка от изискваното, разликата ще се облага с данък в размер на 22%. Например за доход от 20 000 евро се изискват касови бележки на стойност 2000 евро. Ако данъкоплатецът представи касови бележки на стойност 1000 евро, т.е. с 1000 по-малко, тогава освен останалите данъци ще трябва да плати и допълнителен данък от 220 евро (1000 x 22%). Друг данъкоплатец с годишен доход от 40 000 ще трябва за 2014 да събере касови бележки на стойност 4000 евро, които да представи заедно с данъчната си декларация за 2015. За сравнение, при съществуващия досега режим той трябва да събере (и да подаде в данъчната служба през пролеттта на 2014) касови бележки на стойност 10 000 евро. Друг данъкоплатец с годишен доход 50 000 евро през 2014 ще трябва да събере касови бележки на стойност 5 000 евро. Ако представи в данъчната служба касови бележки на стойност 3 000 евро, ще трябва да плати допълнителен данък за касовите бележки, които не е събрал, в размер на 440 евро.

Разходи

Както се посочва във внесената в парламента поправка, с решение на финансовия министър ще бъдат определени разходите, за които се изисква представяне на касови бележки, начинът на разпределянето им между съпрузите, категориите данъкоплатци, които ще бъдат освободени от това задължение, както и всяка друга подробност около прилагането на мярката със събирането на касови бележки. Отбелязва се, че няма да са длъжни да представят касови бележки служителите в министерството на външните работи и останалите държавни политически служби, на Гръцката Национална Туристическа Организация, на Постоянното представителство в Европейския съюз, военните, които служат в чужбина, служители на Търговско-промишлената палата в Атина, служителите в Националната организация на малките и средни предприятия от преработвателната промишленост, служителите от Гръцката конфедерация на съюза на земеделските кооперации, които работят в своите представителни офиси в Брюксел, както и живеещите в домове за стари хора.

Според друга поправка, внесена отново в петък в парламента, се изменят разпоредбите на правилника за определяне на облагаемия доход от предприемаческа дейност на строителните фирми. Според нея разпоредбите на правилника ще се прилагат при определянето на облагаемия доход за недвижими имоти, чието разрешително за строеж е издадено или преразгледано след 1 януари 2006.

 

 

Категории: касови бележки данъци облагаем доход данъкоплатци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus