Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците в чужбина искат право на глас

11 Септември 2009 / 14:09:10  GRReporter
1059 прочитания

Значително мнозинство от гърците, които живеят в чужбина искат да имат правото да гласуват на изборите в родината на предшествениците си. Положително отговарят на въпроса 82,4 на сто от гърците, които живеят в САЩ и Канада, 81 процента от тези в страните от Европейския съюз и 80 на сто от гърците в останалите части на света. В същото време те не крият разочарованието си, че родината им не се грижи добре за тях и си спомня за тях само, когато се нуждае от помощта им. 80,9 на сто вярва, че гръцкото общество се обръща към сънародниците си в чужбина само, когато иска помощта им за дадена кауза. 58,8 на сто са отговорили, че Гърция е забравила гражданите си в чужбина и само 20,8 на сто са убедени, че страната има ясна политика спрямо тях.
60,5 на сто очакват от гръцката държава да осигури по-добро образование за децата им, 44,6 на сто искат икономически и законови облекчения за инвестиране вътре в Гърция, 39,5 процента искат да получат право на глас при парламентарните избори, 27,4 очакват повече информация и повече културни прояви за гръцката култура и историческо наследство, 22,4 на сто очакват по-голяма гъвкавост при задължителната военна служба, 21,1 настояват за по-големи облекчения за кандидатстването в гръцки университети, а 13,4 на сто искат по-лесни процедури за получаването на гръцко гражданство.
По отношение на образа на Гърция по света гръцката диаспора смята, че в последните години той се е подобрил и е възвърнал авторитета си. На въпроса до каква степен 35,2% отговарят "много", 24% отговарят "доста", 30,8% казва "малко" и само 8,3 на сто казва "изобщо". 69,1 на сто от анкетираните гърци обясняват подобрения имидж на Гърция с членството й в Европейския съюз. На въпроса къде трябва да се съсредоточи Гърция, за да подобри още повече образа си в чужбина, 59,6 на сто отговарят, че трябва да засили позицията си в Европейския съюз, 33,3 на сто вярват, че трябва да обърне по-голямо внимание на отношенията с Турция, 30,3 на сто смята, че трябва да се концентрира върху кипърския проблем и само 16,1 на сто предлагат страната да се концентрира върху спора за името на Македония.
34,4 от анкетираните твърдят, че биха се върнали в Гърция, ако си намерят подходяща работа. 31,4 от тях казват, че биха се върнали, ако това е в интерес на работата и семейството, 18,4 процента твърдят, че биха се върнали след като се пенсионират, а 10,5 на сто изобщо не планира да се връща в Гърция.  
Изследването е проведено от агенция Kappa Research и университета в Харвард под егидата на гръцкото министерство на външните работи. Анкетирани са 15 640 души, от които 10 846 са от гръцката диаспора по света, 1270 са от Кипър и 3506 от Гърция. Изследването е проведено през 2007 година чрез запирване по телефон или интернет.

Снимкова галерия: Моменти от живота на гръцкия крартал в Астория, Ню Йорк

Категории: АктуалноОбщество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus