Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците вече харчат по-малко за стоки от първа необходимост

11 Януари 2012 / 18:01:06  GRReporter
1245 прочитания

Гърците харчат между 45-75 евро по-малко на месец за пазар на стоки от първа необходимост, сочи проучването от агенция MARC по поръчка на Камарата на малките производители и търговци. Седем на всеки десет домакинства с месечен доход под 1000 евро са заявили, че са прекратили покупките на някои видове стоки от супермаркетите и народните пазари, за да могат да влязат в новите си по-тесни бюджети. Спестените пари от намаленото потребление най-често отиват за покриване на завишените битови сметки и за да се платят извънредните данъци, които бяха въведени в последната година.

Шест на всеки десет казват, че едва свързват двата края, за да покриват начислените извънредни данъци, като този върху недвижимото имущество и удръжките за спомагателните каси за безработни. Тези домакинства най-често имат и сериозни задължения към банките, като ипотеки, потрбителски заеми и кредитни карти, които също обслужват със затруднение. 64% от домакинствата, които са взели участие в проучването правят сериозни икономии, а 13,5% заявяват, че доходите не им достигат, за да покриват месечните разходи и дължат на банки или на публични институции.

75% от анкетираните домакинства са заявили, че очакват спад в доходите си през 2012. Специалистите отбелазват, че потреблението е намаляло драматично, след като приходите на много от домакинствата са били окастрени, а не с началото на кризата. Седем на всеки десет домакинства са съкратили списъка с хранителни продукти, а над 91% са намалили до минимум разходите за дрехи и обувки.

Половината от всички участвали в допитването са заявили, че средствата им не достигат и приемат финансова помощ от роднини и приятели. Освен това само 3,7% са взели банков кредит, за да покрият нуждите си през миналата година. Спадът в потреблението е нанесъл особено силен удар на заведенията за обществено хранене. Над 82% от домакинствата са заявили, че вече не отделят пари да се хранят по ресторанти или да посещават с приятели в таверни. Скок в цените се забелязва при алкохолните и безалкохолните напитки, хотелите, кафенетата и транспортните услуги.

В същото време инфлацията започва бавно да пада и по официални данни през декември 2011 тя е достигнала ниво до 2,4% от 2,9% ноември същата година. Намаленото потребление е оказало влияние върху нея, като се вземе предвид, че инфлацията през декември 2010 бе 5,2%. Въпреки това цените на стоките в страната не могат да паднат значително засега, защото производителите бяха натоварени с цял куп нови данъци и стари с по-високи ставки, което допринесе за изкуственото повишение на цените за потребител. 90% анкетираните домакинства отхвърлят предложението на правителството да се повиши ДДС върху стоките от пръва необходимост от 13% на 23%. 

Категории: ИкономикаПазари проучване анкета съкращения Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus