Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция- начело на Европейския съюз през първата половина на 2014

01 Януари 2014 / 15:01:21  GRReporter
1071 прочитания

Днес Гърция поема за пети път от включването си в ЕС през 1981 председателството на съюза, в критичен момент както за страната, така и за ЕС.

 
С гръцкото председателство правителството иска да докаже, че въпреки икономическата криза може да се справи успешно с европейските предизвикателства, въпреки недоверието на някои партньори и на някои европейски медии.

Както отбеляза Андонис Самарас,главната цел на гръцкото председателство е постигането на отлични резултати по редица висящи въпроси.

Евангелос Венизелос характеризира в интервю за вестник Guardian председателство като възможност да се покаже, че една страна в програма за финансова консолидация е нормална страна.

 

Приоритетите на гръцкото председателство са развитие и създаване на нови работни места в Европа, последователност в решенията на еврозоната, свързани основно с банковия съюз, общата политика в областта на незаконната имиграция и сигурността и интегрирано развитие на морската политика чрез изключителната икономическа зона с ефективно управление на енергийните ресурси в европейските морета.

 
По-подробно приоритетите са следните:

1. Развитие, трудова заетост и кохезия 

Завършване на законодателната работа по укрепване на консолидацията в частта за развитието на Многогодишната финансова рамка.

Насърчаване на приключването на Дейността за общ пазар I и II, с акцент върху разгръщането на широколентови високоскоростни мрежи, електронни обществени поръчки , както и на всички елементи, които ще ни доближат до един наистина единен цифров пазар до 2015.

Осъществяване на решенията за увеличаване на кредитния капацитет на малките и средни предприятия, които са основните доставчици на работни места в европейската икономика.

Осъществяване на инициативата за младежка заетост, с цел създаване на работни места за най-уязвимия сегмент от населението.

Предприемането на действия в областта на външната търговия за ускоряване на преговорите по търговските споразумения със САЩ и други стратегически партньори.

2. Задълбочаване на интеграцията и на Финансовия и валутен съюз в частност чрез насърчаване на политики и действия, които да покриват дефицити в архитектурата на еврозоната, появили се по време на икономическата криза.

По отношение на Банковия съюз, гръцкото председателство ще подкрепя и засилва политическото споразумение относно регламента на Общия механизъм за оздравяване (SRM), постигнат в Съвета вчера. Постигане на споразумение в тристранния диалог с Европейския парламент относно създаването на Общия механизъм за оздравяване е основен приоритет на гръцкото председателство. Гърция поздравява Литовското председателството за постигнатите резултати в създаване на насоки за възстановяване на банките и гаранции на влоговете. В същото време, Гърция ще насърчава въпроси, свързани с укриването на данъци, както и данъка върху финансовите транзакции .

За задълбочаването на Финансовия и валутен съюз, гръцката цел е да се положат основите на един добре координиран съюз, с правилния баланс между финансовата стабилност и солидарност и институционалната автономия на своите членове. Проектът ще се изгради върху сегашните Коментари за партньорство за растеж, работни места и конкурентоспособността, базирани на пътната карта на Херман и на и Стратегическия план на Комисията.

 

3. Имиграцията, управление на границите и мобилност на гражданите на Съюза в рамките на европейската сигурност, както във вътрешността на страната, така и в чужбина .

Разработването на едно пространство на свобода, сигурност и правосъдие е основна цел на гръцкото председателство. Гръцкият подход има три цели: 1.за предотвратяване/намаляване на незаконната имиграция по ефективен начин, като същевременно се гарантира зачитането на правата на човека и борбата срещу престъпните мрежи за контрабанда и трафик на хора, 2. подобряване и по-добро организиране на законната имиграция и подпомагане мобилността, 3. координиране на ефективни политики за репатриране на нелегални имигранти, 4.засилване на взаимодействието между миграцията и развитието, чрез привличане на образовани и талантливи човешките ресурси..

4. Морски политики на ЕС -хоризонтална политика
Гръцкото председателство ще въведе хоризонтална стратегия, която да включва всички въпроси, свързани с морската политика на ЕС. Основната идея на тази тема е да се предефинира и рестартира морската политика на ЕС във всичките му проявления. Целта е да се приеме текст на Европейския съвет през юни 2014 за морската стратегията, с акцент върху сигурността и развитието, включително енергетиката.

 

 

Категории: Европейски съюз гръцко председателство приоритети политика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus