Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция - данъчен рай, но само за корабните собственици

16 Юни 2014 / 16:06:05  GRReporter
1014 прочитания

„Богатство и укриване” е заглавието на статия в новия брой на германското списание Шпигел, посветена на данъчните облекчения, които важат за гръцките корабни собственици, пише гръцкото издание на Deutsche Welle.

Според статията те поръчват нови кораби с ритъм, който по никакъв начин не показва наличието на криза в корабоплаването. По-конкретно, през 2012 те са поръчали построяването на 275 нови кораба на обща стойност 10 милиарда евро и още толкова вече използвани кораби, за да подновят своите флотове.

Само през първата половина на 2014 стойността на поръчките за нови кораби и закупуването на кораби от втора ръка възлиза на 5 милиарда евро. „Тези пари излизат от нашите джобове”, завил пред изданието председателят на Асоциацията на гръцките корабни собственици Теодорос Вениамис.

В статията се посочва, че една от основните причини за високата ликвидност на гръцките корабовладелци в разгара на икономическата криза е фактът, че плащат минимални за мащабната си бизнес дейност данъци. Шпигел се позовава на данни от международни проучвания, според които от 2002 до днес гръцките корабни собственици не са платили данъци за сума от поне 140 милиарда евро. В допълнение и благодарение на 58 специални законни постановления около 800-те гръцки фамилии в бизнеса не плащат никакви данъци. От изданието подчертават, че никъде другаде в света корабните собственици не са толкова защитени от данъчни тежести колкото в Гърция.

В отговор на тази забележка Вениамис посочил, че корабните собственици плащат данъци „в качеството си на граждани, както всички останали”. Но в статията се допълва че според предоставени от гръцки синдикални организации данни, през 2012 корабовладелците са платили като частни лица данъци в размер на 15 милиона евро. В същото време гръцките моряци, които работят на корабите им са платили данъци в размер на 55 милиона евро.

След натиска, на който бяха подложени корабните собственици обещаха да плащат двоен данък върху тонажа на корабите се през следващите три години и нарекоха това „доброволен принос”. Но, както пише германското издание, докато правителството в Атина очаква да бъде удвоена сумата от 140 милиона евро, според корабните собственици тя не надхвърля 100 милиона евро.

Категории: ИкономикаКомпании корабоплаване корабни магнати данъци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus