Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция дава политическо убежище на 0,2% от незаконните емигранти

10 Декември 2009 / 20:12:29  GRReporter
968 прочитания

Кремена Куцуку

Лошата организация е причината към момента Гърция да дава политическо убежище на  малко незаконни емигранти. Не е известен и броят на нелегално влезналите в страната чужденци.

Министерството за защита на гражданите е в процес на създаване на център, в който чужденците ще пребивават временно и ще бъдат регистрирани. Той ще бъде разположен върху терен, който предоставя министерството на отбраната. Площта му е 80 декара и се намира се в областта Удза на о-в Лесбос. В новия център ще бъдат прехвърлени и емигрантите, които до момента са били настанени в центъра Панаги в Митилини. Лошите условия в него свързани главно с липсата на помещения са причина министерството за защита на гражданите да вземе решение да затвори лагера в Митилини, а със закриването му да постави и края на този модел приюти.

В новия център в Удза нелегално преминали границата чужденци ще бъдат регистрирани, ще получават медицинска помощ и впоследствие ще бъдат разпределяни в зависимост от категорията, в която попадат – деца, възрастни, кандидатстващи за политическо убежище, лица, нуждаещи се от допълнителна медицинска помощ и други, които ще бъдат връщани в родината си. Нелегалните емигранти в страната са твърде много и създаването на центрове, в които те ще бъдат регистрирани ще помогне за справянето с този проблем. Поради неизвършваното категоризиране и регистриране до момента страната не разполага с информация за действителния брой незаконно пребиваващи в Гърция чужденци. Това е и причината за изключително ниския процент на политическо убежище, който дава на нелегални емигранти – едва 0,2% спрямо 30 – 40% в полза на други европейски страни като Италия например.

Зам.-министърът за защита на гражданите Спирос Вуяс очаква изграждането на новия център да завърши до лятото на 2010 г. Управлението на проекта е поето от министерството, а средствата са от Европейския фонд за външни граници и за идната година възлизат на 13 милиона евро. За периода, в който центърът на о-в Лесбос ще е в процес на изграждане министерството за защита на гражданите предвижда наемането на хотелски комплекс в района, който да прибере нелегалните емигранти.

 

Категории: нелегални емигранти Актуално Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus