Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция дърпа световните финансови пазари надолу

16 Май 2012 / 10:05:17  GRReporter
1217 прочитания

Разклащането на гръцката икономическа и политическа система даде резонанс в почти целия свят. След като вчера всички европейски финансови пазари затвориха на червено днес негативната тенденция продължава. Общоевропейският финансов показател FTSEurofirst 300 днес продължава да се срива и в 10:22 часа сутринта гръцко време той се бе свил с 1% след вчерашния срив от 0,7%. Лондонският FTSE 100 също следва негативна тенденция и намаля с 1,1%, както и франкфуртският Xetra DAX, който спадна с 1,2%, а в Париж загубата на CAC 40 до момента е 0,8%. Дори японския Nikkei не успя да избегне страха на инвеститорите и затвори със загуба от 1,1%. След като във вторник Атинската борса завърши с най-ниския оборот достиган в последните двадесет години, в сряда малко преди единадесет часа сутринта основният показател отбеляза лек ръст от 0,66%. “Очакваме слаб старт за вътрешния пазар”, заявиха сутринта от Протон банк.

Бил Грос, който е съосновател и инвестиционен директор на PIMCO (Pacific Investment Management Co) предупреждава инвеститорите да стоят на страната от инвестициите във външен дълг на страните от еврозоната. Въпреки това гръцките финансови анализатори оценяват, че инвеститорите все още намират за рискови дълговете на страните от европейската периферия, но не на цялата еврозона. Страните, които се движат по ръба на острието начело с Гърция са общо пет на брой. Лихвата по държавното кредитиране на Гърция достига невероятните 27,68%. Португалия може да заема пари от капиталовите пазар с 11,4%, а ирландските облигации струват 7,56%. За разлика от първите три страни, Испания и Италия все още не получават спасителни пакети от Европа и Международния валутен фонд, но затова плащат съответно 6,35% и 6,02%, за да се кредитират на свободния пазар.

Всеобщо е очакването, че вторият предизборен период в Гърция, който ще трае около месец, ще срине допълнително Атинската борса. Очакват се и нови отрицателни влияния върху международните пазари. Европа започва да губи търпение и италианският министър на индустрията Корандо Пасера заяви пред сутрешния блок на местна телевизия, цитиран от Нафтемпорики: “Еврото може да продължи да съществува и без Гърция и това е факт”. Той подчерта, че Европа не може да реши вътрешно-политическите проблеми на Гърция и нейното отделяне от валутния съюз няма да е толкова осезателно, колкото би било евентуално напускане на Италия.

В края на деня Атинската борса завърши отново със спад от 1,33%. Главният показател на борсата завърши с 555,42 базови пункта, а оборотът бе 49,05 милиона евро. Най-голямата тежест на несигурността плащат отново банките, които в сряда отново загубиха над 7% от стойността си. Губещи са и телекомуникациите с 15,62% и търговските компании с 14,07%. От акциите с висока капитализация са тези на Coca Cola 3E със скок от +6,08%, млечни продукти Влахико +3,9% и Титан +1,07%. 

Категории: ИкономикаПазари борса Гърция срив криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus