Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция е инвестирала над 20 милиарда долара в България, Румъния и Словения

13 Ноември 2009 / 14:11:54  GRReporter
1371 прочитания

Виктория Миндова
    Над 3.500 гръцки предприатия са дали общо около 20 хиляди нови работни места в България, Румъния и Словения, а общата стойност на внесените инвестиции надминава 20 милиарда долара, заяви първият заместник - министър на външните работи Димитрис Дуцас, който откри международния симпозиум  „Югозападни Балкани: криза и преспективи”. Той подчерта важната роля, която имат  гръцките бизнес среди до момента в тези три страни. Положителният опит в тях трябва да се разпространи и върху останалите балкански страни.
    „Гърция работи върху изграждането на нова пътна карта за присъединяването на западните Балкани, която ще даде ново лице на Европа  в началото на 2014 година. Това е една символична дата, която отбелязва 100 години от началото на Първата световна война, коренът на разделението на югоизточните Балкани ”, каза още Димитрис Дуцас. Първият  зам–министър заяви, че новото гръцко правителство  ще е ключова фигура по пътя на присъединяването на западните Балкани към ЕС. Той изказа желанието на Гърция да подкрепи влизането на бившата югославска република Македения в редиците на Европейския съюз, при условие, че се стигне до консенсус между Атина и Скопие за името на балканската страна. Друга важна тема, която заместник – министърът засегна бе ключовата позиция на Гърция и останалите балкански стрни по пътя на природния газ и енергиините горива към западна Европа и как тази географска даденост може да спомогне за развитието на района.
    Само за 2009 година Европейската Централна Банка е инвестирала общо 3 милиарда евро в Балгария, Румъния и Словения и е спомогнала за развитието на нови програми на местно ниво за спомагане на средния, малък и много малък бизнес – основата на една стабилна икономика, съобщи професор Плутархос Сакеларис, вицепрезидент на Европейската Инвестиционна Банка. Той заяви, че неговата институция не само наблюдава развитието на страните от западните Балкани, но и финансира инциативи в социалн –икономическия и обществен сектор, като за 2009 година е инвестирала в тях над 700 милиона евро. Плутархос Сакеларис подкрепи идеята за присъединяването на западните Балкани към  Еропейския съюз.

Категории: Югоизточна Европа инвестицииИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus