Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция е предпочитана за проучвания за въглеводороди заради политическата си стабилност

03 Ноември 2014 / 10:11:41  GRReporter
858 прочитания

Симона Пенева
    Много чуждестрани петролни фирми искат да участват и инвестират в проучванията за въглеводороди в Гърция, заради политическата стабилност на държавата в момента. Това заяви Матиос Ригас, изпълнителен директор на фирма „Energean Oil & Gas”. Това е единствената фирма в Гърция – оператор на нефтени и газови находища. Благодарение на нея, много чуждестранни финанси са привлечени на страната на Гърция. Едно от петролните находища на Гърция е Принос, чието дневно производство достига около 2000 варела на цена осемдесет и три-четири долара единият. За това производство са нужни триста човека. До момента в Принос са прозведени 115 милиона варела, а сертифицираните запаси са тридесет милиона, за период от тридесет години. За световните стандарти, това е малко, а и цената на петрола позволява фиансиране за развитие.
    Матиос Ригас подчерта, че няма никакво замърсяване и че фирмата е в отлични отношения с местното общество, два много важни и определящи фактора за развитието на този сектор занапред. Финансирането за следващите три години достига 220 милиона долара. Също така, той съобщи, че предстои през тази година да бъде закупена нова, частна машина за извличане на нефт, като досега са разполагали с четири, чиито наем е доста скъп. Цел на фирмата е производството да достигне десет хиляди варела дневно. На 18 септември тази година, правителството одобрява причисляването на две нови области за проучвания за въглеводороди, на Йоанина за период от седем години и Катаколо за пет години. Финансирането за проучванията е 50 и 20 милиона съответно. „Проблеми като бюрокрацията в държавния сектор, липсата на знание на местната общност и липсата на инфраструктура, трябва да се разрешат”, каза още Матиос Ригас.
    Премиери, политици, директори на компании, професори и специалисти се събраха в Атина, за да запознаят присъстващите на конференцията Capital Vision с плановете си за иновации и предприемачество, които имат силата да измъкнат Гърция от икономическата криза. Част от обсъжданите теми бяха преструктурирането на гръцкия пазар на електроенергия, Гърция – износител на енергия и въглеводороди, туристическата индустрия като двигател на икономическия ръст, както и шансът за създаване на международен морски метрополис.
    Началникът на петролната политика на министерството на природната енергия и климатичните промени Спирос Белас заяви, че се очаква в близките дни публикацията за обявяване на проучванията за въглеводороди в Йонийско море и южно от остров Крит във вестника на Европейските общности. Шестмесечен период ще има за подаване на оферти, тримесечен – за тяхното оценяване и още три месеца за преговори с инвеститорите, преди да подпишат договорите. Той подчерта необходимостта от специализирано образование в областта на добива и преработката на нефт, за да може държавата да разполага със специалисти в тази среда и така да се създадат нови работни места за гръцкото общество. Според него останалите необходими елементи за разцвета на нефтената индустрия са достоверните проучвания, здравите сътрудничества и инвестициите.
    Определящ за икономиката на Гърция е и туризмът. „Той е една от четирите колони на гръцката икономика. Гърция приема два пъти повече хора от броя на населението си.”, заяви Арис Сигрос, директор на “Enterprise Greece” . Той смята, че за да има развитие в туризма, трябва да има нова, подобрена инфраструктура, повишаване на посещаемостта и през зимните сезони, както и финансиране. Целта в този сектор е да се увеличи брутният вътрешен продукт.    
    „Богатството се пренася от Запад на Изток.” Това заяви Никос Филипас, бивш министър на икономиката и настоящ директор на Центъра за Програмиране и Икономически Проучвания.  През 2013 Китай е държавата с най-много туристически разходи, следвана от Америка, Германия, Русия, Англия, Франция, Канада, Австралия, Италия и Бразилия. На ден, средностатистически, китайците харачат по 1086 долара, без тази сума да включва техния престой в хотел. Китай представлява 35% от световния пазар и приносът му към световния брутен вътрешен продукт от 4,3%, днес достига 28%. За сравнение, този на Гърция е едва 0,33%. „Като цяло, тази година има покачване на туризма в целия свят. 52% от туристите избират за своя дестинация Европа. Това, което трябва да поправим е да направим персонала си по-любезен”, сподели още Никос Филипас.
    Инновационните си идеи сподели и Милтос Камбуридис, изпълнителен директор на “Dolphin Capital Investors”. Той е на мнение, че в Гърция липсват супер луксозните хотели и курортите, които предлагат много видове развлечения, като например голф игрища. Милтос Камбуридис разкри кое е истина и кое мит в туристическия бизнес.”Има много малко проекти, които са готови както с финансирането, така и с разрешително. Също така, има слухове, че се продават много хотели тук. Това е мит, както и мнението, че гърците нямат добро обслужване. Бих казал, че имаме голям потенциал да сме едни от най-добрите в този сектор. Истина обаче е, че има голяма бюрокрация и отнема доста време, за да си изкараш разрешително”, призна той.

Според него проблемите се държат главно на големия брой закони и тяхната неяснота, липсата на приоритети и бавния процес с документите.  Инвестиционните капитали в Гърция възлизат на 1,5 милиарда евро. „На Гърция й трябва повече качество, отколкото количество. Пари има, както от инвеститори, така и от клиенти.”, заяви още изпълнителният директор на “Dolphin Capital Investors”.

 

Категории: петролни проучвания гръцка икономика инвестиции туризъм създаване на работни места брутен вътрешен продукт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus