Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция е усвоила само 800 милиона евро от еврофондовете

18 Ноември 2009 / 16:11:09  GRReporter
1499 прочитания

Виктория Миндова
Само  3,07% са усвоените от Гърция средства по програми, включени в Националната стратегическа рамка за развитие (ЕСПА) е равносметката в  края на третата година от шест годишния период за подпомагане и развитие на местната  икономика.  Това е стана ясно  на среща с журналисти на  министъра на икономиката, развитието и търговскто корабоплаване  Лука Кацели.
Тежката бюрократична система и липсата на и адекватност в изпълнението на поетите ангажименти от специализираните органи са само част от проблемите, които възпрепятстват ефективното усвояване на европейските пари в Гърция. За отпуснатите от ЕСПА  субсидии на стойност осемстотин милиона евро или само три на сто от предвидените двайсет и шест милиарда евро, са били нужни 140 министерски решения. Друг фактор, който допринася за лошото управление на държавните помощи е липсата на прозрачност и отсъствието на последователна политика от страна на предишното правителство в областта на държавното подпомагане.
Кацели заяви, че от началото на следващата година ще бъдат въведени промени в законовата база, свързани с отпускането на държавни субсидии при малките и средните дружества. Министерството ще въведе и улеснения в условията, на които малките и средни предприятия  трябва да отговарят за кандидатстване по програмите за държавно кредитиране.
Лука Кацели съобщи още, че министерството на икономиката, развитието и търговскто корабоплаване  е предвидило над 16 милиарда евро да бъдат вляти в местната икономика до 2016 година по действащите програми на ЕСПА. За 2010 година са планирани 10,3 милиарда, които да спомогнат на съживяването на местната икономика чрез Програмата за инвестиране в публичния сектор. Седем  милиарда евро ще е финансирането от страна на Националната стратегическа рамка за развитие (ЕСПА) и над три  милиарда евро ще дойдат от държавни ресурси.

Категории: Еврофондове усвояване на средстваИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus