Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гърция готова да намали задължителната военна служба на 9 месеца

01 Октомври 2007 / 10:10:11  GRReporter
2239 прочитания

            Министърът на отбраната Вангелис Меймаракис обяви в парламента готовност за намаляване на задължителната военна служба на 9 месеца. В момента гръцките наборници служат по една година и само за някои категории като например многодетните бащи служвата е намалена на 9 месеца. Министъртрт поясни, че това ще бъде възможно само, ако се увеличи броят на професионалните военни и ако се засили използването на запасните офицери.

Вангелис Меймаракис обяви, че гръцкото правителство обсъжда увеличаване на професионалната армия от 25 000, колкото е в момента на 40 000. Според него това би довело до задържане на хората по селата и до по-бързо развитие на пограничните райони. Като задължително условие за намаляването на службата министърът посочи също и принципа на несменяемост – т.е. ако наборникът е повикан в определено подделение, той ще си изслужи 9-те месеца там, без да има право да се премести.

Тъй като службата в граничните райони продължава да е най-тежка, Меймаракис не изключи възможността само там тя да се намали до 9 месеца. Гърция е една от малкото страни в Европейския съюз, където армията не е професионална, а военната служба продължава да е задължителна. В същото време броят на самоубийствата сред срочно служещите е изключително голям.

Още в началото на първия си мандат като министър-председател Костас Караманлис категорично даде да се разбере, че премахването на задължителната военна служба и преминаването към професионална армия е извън дневния ред на правителството му.

 

 

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus