Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция губи в борбата с „мръсните пари”

17 Ноември 2009 / 09:11:31  GRReporter
1401 прочитания

Виктория Миндова

Гърция е изпълнила пълноценно само 13 от 49 препоръки на Организацията  за финансови действия FATF. Ако не бъдат взети незабавни мерки, през февруари 2010 година страната ще влезе в списъка на FATF  с държави от висок риск. Това заяви заместник – министърът на финансите Филипос Сахинидис по време на конференцията „Борбата с прането на пари: законова рамка, практически действия, международен опит”. Конференцията бе организирана от Гръцко-Американската търговска камара.  FATF е междуправителствен орган, който развива и пополяризира политиките за борба с прането на пари и финансирането на тероризма на национално и международно равнище.
    Заместник-министърът подчерта, че една от основните задачи на новото правитрелство е да модернизира и подобри дейността на Комисията за борба  с прането на пари и финансирането на тероризма. Комисията ще остане под надзора на Министерство на финансите, но ще се промени нейната структура. Ще се поднови техическо – информационната система и ще се назначи нов квалифициран персонал от финансови и технически анализатори. Ще има  промени и в наказателния кодекс, където  ще се отчитат  като криминални  действия и финансови транзакции, свързани с финансирането на нелегални и/или  терористични организации. Обвинените в финансови нарушения и измами ще се подвеждат под наказателна отговорност при най – строги условия.  Очаква се и затягане на режима на дейността за офшорните компании.
     „Вече е ясно, че авторитетът и надежността на страната ни в чужбина е под въпрос, поради някои политически решения на предишното правителство.  Неуспехът ни в борбата с прането на пари и сивата икономика е още един повод за притеснение. Бих искал да се възползвам от дадената ми възможност да ви уверя, че новото правителство си е поставило за цел  възвръщането и установяването на вярата на гражданите в институциите и държавността”, заяви още Филипос Сахинидис.

Категории: пране на мръсни париКриминална хроника
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus