Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция и Атина Онасис нямат общо бъдеще

09 Май 2013 / 17:05:54  Анастасия Балездрова
15422 прочитания

Новината, че внучката Атина е продала емблематичния за фамилията остров Скорпиос в Йонийско море възвърна интереса на световната общественост към династията Онасис. В дискусията около това дали и защо е трябвало да го продаде на дъщерята на руския милиардер Дмитрий Рибольовлев се намесиха близки до семейството личности, като една от най-близките приятелки на майка й Христина.

GRReporter потърси мнението на Алексис Мантеакис - бивш говорител и съветник на семейството на бащата на Атина Онасис, Тиери Русел, който я познава от малко дете и разказва за нейната връзка с Гърция преди и след появата на Алонсо де Миранда Нето, по-известен като Дода в нейния живот. Преди по-малко от година той издаде електронна книга на английски език със заглавие "Athina Onassis. In the eye of the storm" ("Атина Онасис: Във вихъра на бурята" - б.а.), която е една неофициална биография на единствената наследничката на някогашната династия на Аристотел Онасис.

Г-н Мантеакис, изненада ли ви продажбата на остров Скорпиос? Как коментирате това решение на Атина Онасис?

Аз съм от хората, които от поне 4-5 години твърдим, че Атина ще продаде Скорпиос в даден момент. И това въпреки опроверженията на Атина чрез трети лица, както и на нейния съпруг Дода. Просто виждах, че нещата вървят на там и за съжаление събитията потвърдиха очакванията ми.

Все пак как обяснявате решението й да продаде острова?

Никой не знае защо, но когато се извършва една покупко-продажба и получаваш пари, логично е да предположим, че причината са парите.

Годишната поддръжка на Скорпиос й струваше над 1 милион евро, а тя не го посещаваше никога. Междувременно бе продала вила “Кристал” в зимния курорт Сейнт Мориц за 20 милиона евро и други имоти, сред които този в Глифада, където в миналото се намираха къщите на Онасис. Той, както и Скорпиос бяха емблематични за фамилията Онасис.

От момента, в който продаде този имот и бижутата на майка си – тези толкова лични предмети нещата за мен бяха ясни. За тях Атина не получи голяма сума – около 7-8 милиона евро. Тези пари са много за нас, но за мащаба на Онасис не са нищо.

Да, именно това е странното. Всеки би казал, че Атина Онасис няма нужда от пари.

Това е нещо, което никой не знае. Не можем да знаем какви са нейните нужди, за какво й трябват парите. Тези неща са относителни. Когато си много богат, нуждите ти също са много големи. Може да иска да инвестира тези пари в нещо друго. Но поне засега не е ясно защо продаде острова.

Един важен въпрос е цената. Според пресата тя е получила 117 милиона долара за Скорпиос и островчето Спарти, което не е никак малко. Дължината му е почти един километър, има пристанище, една голяма сграда, както и инфраструктура – пътища и други.

През 1975, когато почина Аристотел Онасис само Скорпиос и имотът в Глифада бяха оценени от гръцката държава на сума, която днес съответства на 133 милиона долара. Ако предположим, че имотът е струвал около 10 милиона, остават 123 милиона долара за Скорпиос.

Руският милиардер – прекрасен бизнесмен направи една изключително добра и изгодна покупка за дъщеря си. Заслужава поздравления. Показа, че руснаците играят най-добре от всички капиталистическата игра.

Интересно е как Атина не е решила да разработи някаква дейност във връзка с острова и да печели пари от него.

Преди няколко години, около 2002 – 2003 посетих Скорпиос за последен път по покана на Атина и нейното семейство. Тогава й представих няколко предложения за развитие на острова. Едното беше да ремонтира къщите и по времето, когато тя не се намира на острова, на него да се провеждат посещения на туристи, примерно в 2-3 дни на седмица. Да има едно туристическо влакче и със закупуването на един билет посетителите да могат да ходят на плажа East beach, където има душове, да могат да пият нещо там и да прекарат един ден на острова на Онасис. По този начин щяха да се събират пари за поддръжката на острова. Друга възможност бе да ремонтира вилите и да ги превърне в помещения за срещи на големи компании или на лидерите на икономически най-силните страни като G-7. По този начин парите за поддръжката на Скорпиос можеха да се съберат за 4-5 години. Имаше и други предложения – да се продават малки бутилки със зехтин от Скорпиос или други сувенири, а посещенията да се прекъсват за 2-3 седмици в годината, когато семейството се намира там. Атина обаче дори не искаше да чуе за нещо такова. Адвокатите й разясниха, че тя и съпругът й не се интересуват от подобни предложения за експлоатация на Скорпиос.

Какъв човек е Атина Онасис?

Бяха ми задали същия въпрос, когато Атина беше на 11 години. Отговорът ми беше, че е една стоманена кукла. Тя е красиво момиче и изглежда много чувствителна, но зад тази външност се крие един изключително суров характер. Такъв беше и дядо й Аристотел Онасис.

Категории: Личности Атина Онасис Скорпиос Алексис Мантеакис конни състезания Тиери Русел Христина Онасис Аристотел Онасис Дода
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus