Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция и Кипър през очите на дипломатите от Форин Офис

31 Декември 2009 / 12:12:43  GRReporter
2349 прочитания

Британското министерство на външните работи извади на светлина архивите за 1979 г. за политиката на Гърция и Кипър.Сред тях има документи свързани с политиката на страните през този период свързани както с европейската общност, така и дописки за това какви костюми е избрал да си купи Константинос Караманлис от Бърбърис.

Доклад от 14 страници разказва за официалната среща на гръцкият министър председател Константинос Караманлис с Маргарет Тачър през октомври 1979 г. Тогава той поискал подкрепата на англичаните по въпроса за интегрирането на Гърция в Европейската общност и изразил желанието си Великобритания да е първата държава, която ще ратифицира влизането на страната в европейското семейство.

На същата среща г-жа Тачър заявила подкрепата си към Гърция и от своя страна поискала Великобритания да бъде сред страните, които ще участват в големи строителни проекти като електростанции с въглища и в осъвременяването на гръцките железопътни линии. Двама обсъдили и положението на Балаканите и изглежда, че г-н Караманлис тогава заявил, че има желанието за развитие на по-широко сътрудничество в областта, но среща реакциите от Съветския съюз, откъдето „се страхували, че тази негова инициатива може да даде по-голяма независимост на Балканските страни.” По Кипърския въпрос г-н Караманлис заявил, че е необходимо да бъдат взети смели решения, а Турция да прояви своята добра воля.

По време на посещението на г-н Караманлис на Албиона английските полицаи водели записки за всяка негова стъпка – в архивите е отбелязано какви покупки е направил министър председателят от магазина за обувки Симпсънс и от Бърбърис.

През тази година се отваря и кутията на Пандора за Кипърския върпос и се поставя на преден план въпроса островът да бъде разделен на две зони като според тълкуването на документа целта на кипърските турци била да се придаде такъв смисъл на този термин на двете зони, че да става невалидно понятието за федерация. На срещата си с Маргарет Тачър президентът на Кипър Спирос Киприану уведомил министър председателката на Великобритания за положението в Кипър и споменал, че терминът „две зони” не се използва в нито една конституция, за което се съгласила и г-жа Тачър казвайки, че това понятие не съществува в международното право.

От архивите на британското външно министертсво става ясно, че след 1965 г. английското правителство в резултат на преговори с кипърското правителство вземайки предвид всички фактори включително и икономическите нужди на Република Кипър, за следващите пет години щяло да решава размера на икономическата си помощ за острова. В същия документ се споменава, че кипърското правителство подсещало британците за това тяхно обвързване и по различни поводи се обръщали към тях с искането да заплащат наем за военните си бази на острова или поне за това, че използват определени области и други улеснения като например пътищата. Тогава двете страни не успяват да се споразумеят за сумата. Г-н Киприану тогава изявява желанието на Кипър да се отправи към Европейската икономическа общност (сегашният Европейски съюз).

В друг документ на британците с дата 19 април 1979 г. се говори за посещението на лорд Карадън, който споменава в един от разговорите за план за Кипърския въпрос направен от британското правителство, според който Съветът на сигурността трябва да назначи един екип от трима членове с представител от западните страни, от източните страни и от страните от Третия свят, които да се занимаят с въпроса.

Интересен факт е, че още преди тридесет години висш британски дипломат – Дж. Мартин, предвижда изкачването на Тасос Пападопулос на поста президент на Република Кипър. Неговата оценка обаче била, че г-н Пападопулос щял да бъде следващия президент след Спирос Киприану, съобщава в обширна статия по темата вестник „Вима”.

Категории: АктуалноИсторияКипърПолитика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus