Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция има пари до 15 юли, предупреждава финансовият министър

13 Юни 2012 / 14:06:42  GRReporter
1274 прочитания

Гърция има пари, за да покрива разходите за заплати, пенсии и здравни услуги до 15 юли тази година, предупреди финансовият министър Янис Заниас. Трябва да се обърне отрицателната тенденция в събирането на приходи от данъци, казва министърът. Според публикуваната в гръцките медии информация ликвидните средства, с които разполага правителството в момента са два милиарда евро, а текущият касов дефицит за първите пет месеца от годината е малко над пет милиона евро. Двата милиарда евро се очаква да отидат за изплащане на пенсиите и заплатите на държавните служители. Финансовото министерство заявява, че през първата седмица на юни данъчните служби са изпълнили целите по събиране на данъците, но през месеците май и април е имало сериозни отклонения. Миналият месец са събрани 666 милиона евро по-малко от заложеното в бюджета, а през атрил отклонението е било от 334 милиона евро.

Специална комисия от СИРИЗА посети офиса на Заниас във финансовата министерство тази седмица, за да се информира за текущото икономическо състояние на страната. Радикалните леви продължават да настояват, че Гърция няма нужда от Меморандума за финансова помощ, но лидерът им Алексис Ципрас омекна в позициите си към Брюксел. В официалната си предизборна пресконференция, той заяви, че Гърция ще отмени договора за помощ, но ще предостави национална програма за реформиране, която ще бъде договорена с европейските партньори. Заяви, че не може да става дума за уволнения в държания сектор, но не изключи прехвърляне на длъжности там където е необходимо. За назначения обаче и дума не може да става засега, каза той, което е в остро противоречие предишната му предизборна кампания през месец май.  

“Дилемата на изборите е дали Гърция ще остане или не в Еропейската общност”. Това заяви пред Скай бишият премиер Константинос Мицотакис, който бе поканен да комнтира политическата ситуация в страната. Той бе категоричен, че единственият шанс за Гърция е да се намери обединено правителство, което да е създадено от технократи и про-европейски политически сили. За оприличаването на Ципрас с Андреа Папандреу, Мицотакис е категоричен, че младият лидер е далечна сянка на Папандреу-баща. Първата и основна разлика е, че Папандреу е бил добре образован икономист, имал е 48% от изборния вот на гърците през 80-те години и е могъл да създаде автономно правителство. Папандреу също даде доста обещания, каза почетният председател на Нова Демокрация, но ги изпълни. Това с Ципрас няма да може да се повтори, заяви Мицотакис.

Междувременно Гърция продължава да търси малки, краткосрочни и скъпо платени заеми от външните пазари, за да покрива належащи вътрешни разходи. Във вторник Агенцията за управление на външния дълг проведе търг на шестмесечни държавни бонове и събра общо 1,63 милиарда евро с лихва от 4,73%. Лихвата на същия тип книжа търгувани по-рано тази година бе 4,69%. И докато Гърция продължава да потъва, агенцията за кредитен рейтинг Moody's съобщи, че намали рейтинга на двете най-големи бани в Кипър (Кипърската банка и Гръцката банка) с един пункт. От В1 тя смъкна рейтинга им на В2 “поради увеличената опасност Гърция да напусне еврозоната”. Повишеният риск от изход от еврозоната може да доведе до увеличаване на изтеглянето на депозити от клоновете на гръцките банки в Кипър, което ще постави под натиск ликвидността на всички банки, качват от агенцията.

Все по-малко анализатори вярват, че Гърция може да бъде спасена в рамките на еврото. Кризата се проточи твърде дълго и липсата на бързи ответни мерки отвън и вътре в страната създадоха предпоставки за нейното разпространение. Джоузеф Стиглиц коментира, че спасителният план за испанските банки се оказа неуспешен, а Нуриел Рубини или познат във финансовите среди като Dr. Doom смята, че връщането на драхмата е неизбежно. Въпросът остват дали ще стане поетапно и по меко или с неконтролиран фалит. Той предвижда гръцкият изход да дойде или до края на тази година или най-късно през 2013. Финансовият експерт Джема Готфри публикува в профила си в социална мрежа образно описание на ефекта на гръцката криза с коментар: “Действията говорят по-силно от думите: Гърция предизвиква сериозни колебания на пазарите, но иронията, че тя даде на света думата - цикъл”.

Категории: ИкономикаПазари банки криза Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus