Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция иска специален инвестиционен фонд

15 Октомври 2012 / 15:10:59  GRReporter
1107 прочитания

Мария Спасова
    Гърция иска да се създаде специален инвестиционен фонд, който да събира капитал от европейските фондове, от международни организации за развитие и от частни инвеститори, а събраните капитали да се инвестират в гръцката икономика и да създават печалба за участниците в него. Това съобщи министърът на развитието Костис Хадзидакис, който говори пред инвестиционен форум, организиран от International Herald Tribune. Гръцкото правителство от няколко седмици обсъжда как да стане това с представители на френското финансово министерство, на германстката инвестиционна банка, на Европейската комисия, на групата за действие за Гърция. “ В момента в Гърция се извършва безпрецедентна финансова консолидация. И гражданите, и предприятията търпят щети, за да оставим кризата зад гърба си. Но заедно с това трябва да има и съпътстващи мерки, защото успехът на Гърция ще е успех и на еврозоната”, поясни министърът.
    Една от тези мерки е инвестиционният фонд, който да доведе свежи пари на пресъхналия от директни инвестиции гръцки пазар. Втората мярка е запазването на европейските фондове за Гърция. Костис Хадзидакис предупреди, че страната е застрашена фондовете за нея да намалеят със 40 на сто и от 20 милиарда, които са в момента да паднат до 12. “Това не е справедливо, защото Гърция е страна с огромни проблеми, за нея е необходим нов план Маршал, а не съкращаване на средствата”, подчерта той.
    Според министъра много реформи се осъществяват, но те остават незабелязани както вътре, така и вън от Гърция. “Страната трябва да стане приятелска за предприемачите, защото те създават работни места - независимо дали ни харесва или не. Затова се въведоха експресни процедури за регистрация на фирми. С 15 на сто се намалява себестойността на едно работно място в периода 2010-2013. Освободи се пазара на енергия, освободиха се професии като превозваческата. Отмени се изцяло каботажа при круазиерите”, припомни той.
    Върху факта, че Гърция преминава през почти непосилна финансова консолидация, която е съпътствана от продължителна дълбока рецесия се спря и заместник министърът на финансите Христос Стайкурас. “Липсва ни стабилна система за управление на обществените финанси, има остри и значими данъчни престъпления, с които не можем да се справим, от години пада конкурентността на гръцките продукти и затова не се правеше нищо. Има тенденция за строги финансови икономии в много страни от еврозоната. Италия, Франция, Испания правят огромни усилия, за да оздравят икономиките си, на опашката чакат Кипър и Словения. Дисциплината и спестовността трябва да влязат в гръцкия речник”, категоричен бе заместник министърът.
    Христос Стайкурас призна, че липса на доверие в Гърция е голям проблем. Той припомни 89-те мерки, които са приети през март и все още не са приложени и сега са условия за изпращането на следващия транш финансова помощ. “Хазната на страната е на минимум. Същото важи и за ликвидността в реалната икономика”, предупреди финансистът.  Според него първата задача на правителството е да прекъсне тази финансова задуха, втората да започне стъпки за ръст, третата - да създава бюджетни излишъци. “Само така ще поправим доверието в нас”, заключи той.
    Не толкова оптимистична за бъдещето на гръцката икономика бе Меган Грийн, директор за Европа в Roubini Global Economics, според която голяма е вероятността през 2013 правителството на Андонис Самарас да падне, а страната да излезе от еврозоната. “Освен финансовата консолидация Гърция трябва да прави и структурни реформи. И нямам предвид само приватизацията, а либерализирането на пазара, на трудовия пазар, на банковия пазар, за да стане лесно за чужденците да правят транзакция тук, на затворените професии”, смята експертът. Тя смята, че евентуалното опрощаване на гръцкия дълг от официалните кредитори на страната ще направи дълга устойчив и възможен за обслужване, но е твърде спорна идея, която има много противници.
    “Евробоновете са друг начин гръцкият дълг да се разпредели между останалите членки на еврозоната, но този вариант също не се посреща добре от другите нейни членки и лично аз смятам, че няма да се стигне дотам”, е прогнозата на Меган Грийн. Според нея икономическият ръст е единственият начин да се намери решение за дълга, но то не може да се постигне без девалвация на валутата. Затова нейната препоръка е Гърция да се върне колкото се може по-бързо към собствената си валута, за да може да си осигури икономически ръст. Меган Грийн не е оптимист, че Гърция ще получи удължаване на срока за финансовата консолидация, защото “повече време означава повече пари, а в момента няма кой да ги даде на Гърция”.
    За някои положителни знаци в гръцкото управление говори Джоли Диксън, специален съветник на Task Force - Greece. “Гледаме към приватизацията с много голямо очакване. Има много хубави недвижими имоти, включително и атинското летище, които могат да се оплзотворят. И то да се оползотворят по правилния начин. Не за да се вземат пари от тях, това също е важно, а за да заработят правилно и да раздвижат икономиката, което е по-голямата цел”, каза съветникът. Според него следващата голяма цел е подобряването на данъчната администрация. В момента виждаме истинско желание системата да започне да действа ефективно. “Това правителство започва да си изработва обща антикорупционна стратегия и това е много позитивен знак”, отбеляза Джоли Диксън.

Категории: изход от кризата външен дълг привличане на изнвестиции оставане в еврото гръцко правителство структурни реформи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus