Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция може да изненада света със силен икономически ръст, ако се реформира

06 Февруари 2012 / 16:02:00  Виктория Миндова
3075 прочитания

Новините за състоянието на гръцката икономика стават все по-мрачни с всеки изминал ден. За около година безработните в страната се удвоиха, а десетки търговски и производствени предприятия обявяват несъстоятелност всеки ден. Перспективите за близкото бъдеще на страна са още по-песимистични, а състоянието на банките зависи изцяло от политическите решения, които трябва да се вземат за общото усвояване на разпространяващата се криза.

В цялата тази враждебна икономическа ситуация, в Гърция продължава да има успешни предприятия, които записват в счетоводните си книги печалба, осигуряват работни места и правят планове за бъдещето. Такава е компанията за производство и бутилиране на двойно рафиниран зехтин и средиземноморски продукти GAEA, която е определена като една от най-прогресивните фирми на гръцкия пазар. Те са ориентирани към производството и износа и знаят, че високото качество на продукцията, постоянството и усилията рано или късно дават резултат.

Нейният изпълнителен директор Арис Кефалоянис обясни специално за читателите на GRReporter как се постига успех в период на рецесия. Той подчертава, че страната трябва да се сбогува със стария си манталитет, за да се възстанови. Кефалоянис е категоричен, че без реформи Гърция няма да се измъкне от блатото на икономическата криза, в което бавно и неумолимо затъва.

Вашата компания е една от най-успешните в Гърция, въпреки икономическата криза, която мъчи не само страната, но и цяла Европа. Какви мерки сте предприели, така че да направите GAEAпреуспяваща в период на рецесия?  Кои са силните страни на компанията?

GAEA е основана на базата на продуктите на гръцкото земеделско производство през 1995, които въпреки високото качество не присъстваха на международните пазари. Нашата цел и мисия е да предлагаме високо качество на автентичните гръцки продукти под марковото име Гея, което да е синоним на световно ниво на първокласни, традиционни и иновационни хранителни стоки. Насърчаваме културата на гръцкото “мезе”, което може да се определи като автентично гръцко кулинарно преживяване, характерно за нашето Средиземноморие. Благодарение на силните позиции на компанията, в Гея виждаме кризата като възможност за разширяване и подпомагане на други гръцки фирми, които се борят за оцеляванe в краха на местния пазар.

Най-силните страни на нашата компания са безкомпромисното качество на продукцията и традицията, която е съчетана с иновационни методи на производство. Стойността на продукцията е съчетана с качеството на предлаганата стока. Прилагаме методи на производство, които са максимално приятелски настроени към околната среда. Това са качествата, които ни направиха лидер в хранителния сектор на външния пазар. С вкуса и качеството на продукцията спечелихме лоялността на нашите клиентите и осигурихме високи продажби, въпреки дълбоката рецесия в Гърция и общата европейска криза.

Какъв процент от продукцията е ориентирана към вътрешния пазар и колко важен за вас е износът?

Геа лансира своята продукция главно на външните пазари, като износът ни гарантира около 82% от годишния ни оборот. Останалите 18% от производството са за вътрешния пазар, където Геа държи едно от първите места в продажбата на органичен зехтин и органични маслини. Ползваме единствено органично чисти първични суровини. Използваме 100% натурални съставки без изкуствени добавки и консерванти. Износът е от жизнено важно значение за нас, защото върху него е изградена цялата ни бизнес стратегия. Не може да станеш лидер в категорията гръцка Средиземноморска кухня без сериозно присъствие на международните пазари.

 Към кои страни е ориентиран износът ви и в кои страни искате да разширите вашето влияние?

Фокусът ни е насочен към северна Европа и САЩ. Основните ни пазари са Германия, Великобритания, САЩ, Русия и Скандинавия. Според статистическите данни на Ниелсен Геа заема трето място в разпространението на зехтин в Германия, Великобритания и Русия, а в Норвегия заемаме второ място. Според същите данни сме на първо място в продажбата на органични маслини в Норвегия и Гърция. В Щатите сме определени като най-бързо развиващата се марка. В допълнение търсим по-голяма изява в Австралия, Словения, Полша, Кипър, Китай и Италия. Целта ни е да спечелим по-широк пазарен дял във всички останали страни, в които ние имаме присъствие, както и да навлезем динамично в страните от Балканския полуостров и в арабския свят.

Гръцкият зехтин e световно признат за своите вкусови качества. Въпреки това Гърция не е износител номер едно. Смятате ли, че липсва държавна политика, която да стимулира производството и в каква посока би следвало да се предприемат мерки?

Гърция няма успех в систематичното насърчаване на местното производство, въпреки международното признание на качеството на зехтина и превъзходния му вкус. Разбира се,  че държавата може да направи много повече в усилия за насърчаване на местното производство на международните пазари чрез създаване на национална стратегия. Тя ще може да укрепи репутацията на гръцките продукти и в същото време се създаде "мит" около гръцката гастрономия.

Категории: ИкономикаКомпании GAEA зехтин износ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus