Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция може да остане без електричество през юни

31 Май 2012 / 12:05:20  GRReporter
2490 прочитания

Режим на електрическия ток заплашва Гърция през следващия месец, ако не бъде намерен начин за покриването на дупката от 400 милиона евро на енергийния пазар. Задълженията са на компанията - координатор на системата за пренос и компанията, отговорна за функционирането на енергийния пазар към Националната компания за електроснабдяване ДЕИ и частните производители на електроенергия. Те не могат да изплатят задълженията си към доставчиците, понеже техните потребители не плащат навреме сметките си за електричество.

Алармата заби президентът и главен изпълнителен директор на Националната компания за природен газ ДЕПА Харис Сахинис с писмо до министъра на финансите Георгиос Заниас и министъра на околната среда и енергетиката Григорис Цалтас. В него той посочва, че ДЕИ и независимите производители на електроенергия дължат на поверената му компания 300 милиона евро за снабдяването на производствения им процес в природен газ.

От своя страна ДЕПА също дължи пари на компанията – координатор на гръцката система за доставка на природен газ ДЕСФА. Освен това в средата на юни ще трябва да плати на своите доставчици и най-вече на руската компания Gazprom. Закъснение от дори и един ден може да доведе до спиране на доставките на природен газ към Гърция.

Президентът на ДЕПА информира политическото ръководство, че компанията разглежда възможността да сключи синдикиран заем, но процедурите около него не могат да бъдат уредени преди началото на септември.

„В най-скоро време ДЕПА ще трябва да предприеме действия за прекъсване на доставките и отхвърляне на писмата за гаранция на мащабните си клиенти. Но дори и така е вероятно през юни доставките на природен газ да спрат и последствията от това прекъсване ще бъдат катастрофални. И за производството на електроенергия, която е зависима от природния газ в процент 25 на сто, както и за всички промишлени и битови потребители”.

Според източници ДЕПА, ДЕИ и Гръцката асоциация на независимите компании за електрическа енергия предлагат на министрите две възможни решения за осигуряването на по-голямата част от нужните 400 милиона евро.

Първата е да бъдат използвани 100 милиона евро от банковите сметки на компаниите Energa и Hellas power, които съдебните власти замразиха, след като отнеха техните лицензи, заради неизплащане на финансови задължения. Според тях от ДЕИ биха могли да вземат „на заем” тези пари, които на практика за задължения спрямо компанията. Други 250 милиона евро биха могли да бъдат отпуснати на ДЕИ под формата на капаро от Фонда за депозити и кредити. От ДЕПА и останалите компании търдят, че представителят на Международния валутен фонд в Гърция Боб Траа не се е противопоставил на това предложение.

Всички тези действия обаче трябва да бъдта подплътени с правителствени решения. Според източници за проблема е бил информиран и служебният премиер Панайотис Пикраменос.

В същото време компанията, отговорна за функционирането на енергийния пазар отне лиценза за доставка на елетрическа енергия на фирмата REVMAENA, заради просрочени задължения. През следващите три месеца нейните 29 680 клиенти ще бъдат снабдявани с електроенергия от Националната компания за електроснабдяване ДЕИ. 

Категории: ИкономикаКомпании електричество природен газ ДЕПА заем
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus