Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция може да се справи и без парите на МВФ и ЕС

20 Септември 2014 / 13:09:39  GRReporter
709 прочитания

Вчера в Лондон министърът на финансите Гикас Хардувелис изрази убеждението си, че Гърция може да се справи със задълженията си без нова финансова помощ от МВФ и ЕС, оставяйки отворена възможността за оттеглянето на фонда в края на година. В същото време финансовият щаб на страната планира внимателно стъпките по издаването на нова 7-годишна облигация, която ще осигури покриването на финансовите дефицити на страната и ще отвори пътя към успешно излизане от програмата.

Хардувелис в интервю за Bloomberg, запитан дали Гърция  може по-рано да излезе изпод чадъра на тройката, отговори „всичко е възможно”. И обясни, че „европейската програма приключва в края на годината. Програмата на МВФ приключва през 2016, тоест има промеждутъчен период между двете програми. От своя страна кредиторите се чувстват некомфортно що се отнася до 2015, защото не знаят какво ще се случи”.

Хардувелис отбеляза, че „МВФ не иска сам да отпуска кредити, a  европейците се дразнят, че те не участват. Следователно трябва да се намери решение на това”. Запитан от журналиста обаче за възможно решение, Хардувелис само отговаря че от се обсъжда.

Малко по-късно, на roadshow на Атинската борса в Лондон, Хардувелис заяви, че Гърция няма нужда от трети заем, за да покрие финансовия дефицит през следващите години, както и остатъка от кредита към МВФ (общо около 22-23 милиарда евро).

Хардувелис разкри също така предложението на Фонда да се оттегли от гръцката програма, ако еврозоната спре да кредитира Гърция. Тоест, от 1 януари, когато свършва програмата на еврозоната и след това, при положение, че няма нова програма.

Нещо подобно обаче не се задава на хоризонта. Никой не иска нова програма. В Европа има страни, които не желаят да дават пак заеми на Гърция, а гръцкото правителство потвърди, че меморандумът приключва тази година. Хардувелис заяви вчера, че Гърция няма да се нуждае от трети заем.

Фактори от пазара заявяват за вестник Катимерини, че министерството тества интереса на инвеститорите за 7-годишни гръцки облигации с лихва от порядъка на 4,5-5%. Същите фактори казват, че лихвен процент от 5% ще получи положителен отговор от страна на инвеститорите на този етап и не е изключено издаването на облигации да е пред вратата. Министерството на финансите смята, че с течение на времето ситуацията ще се подобрява и е показателно вчерашното изявление на г-н Хардувелис на  Roadshow на Атинската фондова борса в Лондон, че в средата на 2015 Гърция ще бъдат оценена с оценка „BBB” . Това означава, че гръцките облигации ще излязат от категорията на „боклуците” и отново ще се превърнат в  „инвестиционен рейтинг”.

Обаче, за да се осигури покриването на финансовия дефицит за 2015 и да не е необходима нова финансова помощ за Гърция, не са достатъчни само капитали от нови емисии. Сценарият на Министерството на финансите предвижда:

• Използването на краткосрочни заеми от страна на държавните институции. Тези кредити могат да надхвърлят 6 милиарда.

• Освобождаването на 7,2 млрд. евро до края на годината от еврозоната, Евросистемата и МВФ. Тези траншове зависят от успешното приключване на одита, който ще започне тройката на 30 септември.

• осъществяването на нови облигационни емисии през 2015.

Що се отнася до гръцкия дълг, Хардувелис заяви за Bloomberg, че орязването на официалните кредите „не е въпрос на избор”. Според него може да се удължи срокът за плащане или да се превърнат част от лихвите от движещи се в постоянни.

Шестте „фронта” с тройката

За да приключи успешно одитът от тройката, трябва да се постигне договореност по няколко теми. Според информациите, тройката е поставила като основни приоритети следните въпроси:

1. Промени в трудовите отношения. В епицентъра е синдикалният закон и правото на локаут.

2. Промени в осигурителната система. Според тройката системата не е жизнеспособна.

3. Нова щатна таблица за заплатите.

4. Приключване на бюджета за 2015. Министерството на финансите ще включи данъчните облекчения, и трябва да се определи дефицитът за 2015.

5. Реформа на ДДС режима. Тройката настоява да се създаде общ коефициент, но това би означавало увеличаването на ДДС за основните категории продукти.

6. Съкращенията в държавния сектор. Трябва правителството да докаже, че ще постигне тазгодишната цел, а тройката заяви, че иска подобна цел и за 2015- нещо, което правителството отхвърля.

 

Категории: Гикас Хардувелис министър на финансите Международен валутен фонд еврозона ЕС кредити
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus