Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция на опашката на европейския застрахователен пазар

19 Октомври 2014 / 14:10:04  GRReporter
874 прочитания

Гърция е на опашката по разпространение на частното здравно застраховане, както показват сравнителните данни  за 32 европейски държави, които я поставят много по-ниско от средното ниво.

Според проучването на Съюза на гръцките застрахователни компании, общо застрахователните премии в Гърция са 2,2% от БВП. Този процент е  приблизително на същото ниво като през 2008, когато БВП на страната е по-голям от тазгодишния с поне 50 милиарда евро, и намален в сравнение с 2012, когато е бил 2,7%. В същото време в Европа процентът средно е 7,69%.

Статистическите данни на Съюза на гръцките застрахователни компании за 2013 показват видимия завой на клиентите от осигурителните мрежи на компаниите и независимите агенти към банковите гишета (и към интернет).

По-конкретно, през 2013 сектора на животозастраховането отстъпва, главно заради икономическата криза, с 14,1% и достига до 1,6 милиарда евро. Тази сума се разпределя както следва: индивидуални договори- 899 милиона евро, групови договори- 266 милион, инвестиционни- 240.7 милион, здравно застраховане- 75,7 милиона и групови пенсионни- 132,5 милиона евро.

В сектора на животозастраховането 46% идват от осигурителните консултанти на компаниите, 15%- от агенти, 10% от пряка продажба (интернет, кол центрове, direct mail) и 29% от банки (bancassurance).

Други данни на същото проучване показва увеличеното проникване на банките в застраховането.

Например, при новите дейности на личните договори за животозастраховане,  приносът на bancassurance достига през 2013 до 58%, а процентите на застрахователните консултанти и на агентите се ограничават в рамките на 31% и 10% съответно. Характерно е, че що се отнася до активните индивидуални договори преди 2013, участието на bancassurance е било само 18% (64% за застрахователните мрежи 17% за агенти).

В коментарите си проучването твърди, че е видима тенденцията към увеличаване на bancassurance, която ще бъде потвърдена (или не) само от точно сравнение със същите данни за 2014.

Много важно е участието както на bancassurance с 39%, както и на преките продажби (internet, call centers) с 25%при груповите застраховки на живота, а още по-голяма роля имат банките при застраховките живот, свързани с инвестиции.

По-конкретно 86% от договорите са с еднократно плащане и само 14%- с периодични вноски.

При новите (от 2013) договори за животозастраховане, свързани с инвестиции, през банките са минали 84% от стойността на договорите с периодични плащания (срещу само 4% за онези преди 2013) и 74% от стойността на договорите с еднократно плащане.

Макар че данните засягат 2013, кръгове от застрахователните среди твърдят, че динамичното развитие на bancassurance продължава и тази година. И доказателствата за това са:

1. добрите финансови резултати за първите 6 месеца на 2014 на застрахователните компании, които са дъщерни на банки

2. акцентът на банките върху инвестиционни договори за застраховка живот, които предлагат гарантирана минимална годишна възвръщаемост в период на спад на лихвените проценти по срочни депозити

Тези промени може наистина да намалят цената на придобиване на застрахователните компании, от друга страна обаче намаляване на обема на бизнеса на застрахователните мрежи (зависими и независими), които тласкани към по-сложни и често е по-взискателни и доходоносн застрахователни покрития .

Категории: застрахователен пазар животозастраховане застрахователна култура
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus