Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция няма да банкрутира

03 Декември 2009 / 07:12:52  GRReporter
1636 прочитания

Гърция е на път да възвърне доверието на европейските комисари. Като позитивни се определиха усилията на правителството на ПАСОК за реформи в държавната администрация, данъчната и социално – осигурителната система. Председателят на Eurogroup  Жан Пол Юнкер разсея всички съмнения, породени в последните дни след  публикациите в Fanansial Times и доклада на Дойче банк,  като заяви в Брюксел: „Сценарият  за банкрут на Гърция е абсурден. Не може да става въпрос за нищо подобно. Гърция не е застрашена от фалит. Ние сме напълно убедени, че гръцкото правителство ще поеме необходимите мерки за справяне с държавния дефицит.”
    Крайната картина на държавните приходи и разходи в детайли ще бъде образувана след внасянето за гласуване на Програмата за стабилност и развитие. Тя ще влезе за гласуване в гръцкия парламент в средата на януари 2010 година, а в края на същия месец ще се внесе за одобрение и от Еcofin. Програмата ще бъде най – вероятно с три до четири годишен срок за изпълнение, в зависимост от степента на доверие, което еврокомисарите гласуват на Гърция. Това стана ясно на срещата на Еcofin,  състояла се на 2 декември тази година, на която присъстваше и гръцкият министър на финансите Георгиос  Папаконстантину.
    Министърът подчерта, че предстоят съкращения на работните разходи в бюджета с 10% и намаление на подгрупата за потребителските разходи 25% . Във връзка с поставените цели за спад на държавния дефицит с 3 пункта до края на 2010 година, Папаконстантину  подчерта: „Започнахме от една изключително тежка стартова линия. В последния месец бавно и полека започнахме да градим основите. Става въпрос за маратон, а не бягане на 100 метра. ”

Категории: Икономика фалит на държавата Ecofin
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus