Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция обмисля мораториум върху плащанията по дълга

11 Февруари 2014 / 12:02:06  GRReporter
1382 прочитания

Гърция обмисля мораториум върху плащанията по дълга, става ясно от писмен отговор на Организацията за управление на държавния дълг до депутата от партията на Независимите гърци Мария Колия Царуха, цитиран от вестник Нафтемборики. От същия документ става ясно, че Организацията се съмнява дали гръцкия външен дълг е устойчив в сегашния му вид. Мария Колия Царуха е заместник-председател на гръцкия парламент.
    Представителите й заявяват, че “веднага след доказването на първичния бюджетен излишък ще започне нов кръг преговори за преструктурирането на дълга, за да стане той обслужваем”. През уикенда обаче стана ясно, че президентът на  Eurostat се съмнява в гръцкия първичен бюджетен излишък и предпочита да изчака до април, когато ще са готови официалните данни на Европейската статистическа служба.
    Организацията за управление на държавния дълг предлага Гърция да следва следната тактика: “Да осигури необходимото време, през което всички задължения по обслужване на дълга ще се покриват от първичния бюджетен излишък, така че международните инвеститори да се убедят, че инвестициите им са гарантирани и да се върнат в Гърция като докарат необходимата ликвидност чрез директно или косвено кредитиране на гръцката държава”.
    Организацията за управление на държавния дълг също така предлага Гърция да се върне на световните пазари на държавни ценни книжа, да поддържа връзки на взаимност и солидарност с партньорите от еврозоната, разбиране към позицията на европейските данъкоплатци и възвръщането на доброто име на страна, която е състоятелна и може да й се има доверие.
    Що се отнася до числата, според Организацията преди PSI държавният дълг на Гърция е бил 365 милиарда евро, а в момента е 321 милиарда евро и с по-малка лихва. Разходите за плащането само на лихвите по дълга за 2014 са 6 милиарда евро.

 Документът е подписан от управителя на Организацията за управление на държавния дълг Стелианос Пападопулос.

Категории: мораториум върху плащанията по гръцкия дълг Организация за управление на дълга Мария Колия ЦарухаНезависими гърци PSI
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus