Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция остава в дълбока криза, докато политическите сили се готвят да си разменят щафетата

26 Март 2012 / 15:03:28  Виктория Миндова
1054 прочитания

Най-голямата отговорност на ПАСОК е да не се даде възможност за развитие на идеите, които пречат на европейското бъдеще на Гърция, заяви новото лице на гръцката социалистическа партия Фофи Генимата пред журналисти. От тази седмица тя влиза официално в длъжност като говорител на ПАСОК, след като в последните две години и половина обиколи три министерства. Фофи Генимата заема ключови длъжности под управлението на Георгиос Папандреу първо в министерството на здравеопазването, а след това в това на образованието. При временното правителство на Лукас Пападимос Генимата бе назначена заместник-министър в министерството на регионалното развитие – пост, от който подаде оставка, за да се хвърли в предизборната борба наред с новоизбрания лидер на ПАСОК Евангелос Венизелос.

“Наша отговорност е новата страница, която ПАСОК отваря да подчертае всички усилия, които направихме в последните години. Те бяха трудни години, но трябва едновременно да заговорим откровено за грешките и пропуските, които станаха през този период”, заяви Генимата след като официално зае новата позиция. Тя заяви, че страната трябва да тръгне най-сетне напред. Според нея политическата програма на предизборния ПАСОК трябва да съчетава в себе си както нова визия, така и реализъм, който косвено призна, че е липсвал в последните години на социалистическото управление.

Политически анализатори в Гърция са категорични, че изборът на Фофи Генимата се дължи не толкова за големите й заслуги в политическия живот на страната, колкото на доброто име на баща й Георгиос Гениматас, който е един от малкото политици в историята на лявата партия останал с неопетнено име. Починал още през 1994, той се помни като активен и смел политик. Реформите на Гениматас-баща като министър в различни правителства са се откроявали с ефективността и социалния си характер, което му създава сериозен блок от привърженици в ПАСОК. Позитивният отзвук от неговата дейност е дал сериозен тласък на политическата кариера на дъщеря му, на която Венизелос залага.

“Личността на Фофи Генимата има много човешки характеристики. В този труден период имаме нужда от личности с чувствителност към човешките проблеми, каквато тя притежава”. Така Евангелос Венизело оправда избора на Генимата за лице на оглавяваната от него партия. Той подчерта, че Гърция преминава период на несигурност и черногледство, който няма да бъде преодолян, ако гърците не повярват в себе си.

Докато в ПАСОК се разменят позиции и окуражителни думи в Атина пристигна за пореден път техническата група на надзорната мисия на тройката от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия. Тя ще търси начин да се спестят 11,6 милиарда евро от бюджета за периода 2013-2014. До края на март трябва да излезе поредния доклад за развитието на гръцката икономика. Дефицитът на странта трябва да бъде смъкнат с около 5,5% от БВП в следващите две години. Страни като Франция, Испания и Англия предоставят техническа помощ за въвеждане на ключови реформи в държавната администрация, здравеопазването и данъчната система, като от една страна намалят разходите в тези сектори, от друга увеличат производителността.

Надзорниците ще подложат под строг контрол разходите в здравеопазването, отбраната и организациите за местно самоуправление. Заплатите в частния сектор вече могат да бъдат намалени с 20%. При разходите за пенсии и обезщетения съкращенията не са толкова лесни. За 2012 Гърция трябва да събере 43 милиарда евро, за да покрие задълженията към своите граждани. От тази сума 30 милиарда евро ще отидат само за пенсии. Разходите за заплати в държавния сектор достигат 17,5 милиарда евро. Оперативните разходи на публичната администрация все още остават високи в размер на 11 милиарда евро. В тази картина, надзорниците ще трябва да намерят начин да окастря ефективно бюджета и да са готови с проекто-предложение за консолидация до средата на май месец тази година. На базата на това предложение през юни ще бъде изготвен крайния доклад за намаляване на правителствените разходи за 2013-14. 

Категории: Политика ПАСОК Фофи Генимата избори Гърция трока криза реформи разходи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus