Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция предоставя фрегата и подводница на Кипър

30 Октомври 2014 / 13:10:03  GRReporter
678 прочитания

Ясен сигнал към Турция да прекрати незаконните проучвания в изключителната икономическа зона на Кипър и да прояви уважение към суверенните права на страната отправиха вчера от Никозия министрите на външните работи на Гърция, Египет и Кипър. Със своята обща декларация те дадоха заявка за създаването на тристранен съюз като гарант за стабилност, мир и сътрудничество в района на източно Средиземно море.

След официалната среща и след разговора си с президента на Кипър Никос Анастасиадис, гръцкият вицепремиер и министър на външните работи Евангелос Венизелос потвърди, че в съвсем близко бъдеще в района ще бъдат изпратени гръцка подводница и фрегата, но под „международен флаг“.

Гръцката подводница «Тритон» ще участва в операцията на НАТО Active Endeavour, а фрегатата ще замести торпедоносеца „Кавалудис“, който участва в умиротворителните сили на ООН за Ливан (UNIFIL), увеличавайки по този начин гръцкото военноморско  присъствие в района.

Министрите на външните работи Евангелос Венизелос, Самен Сукри и Йоанис Касулидис се срещнаха във връзка с подготовката на Срещата на върха на трите страни, която ще се проведе в Кайро на 8 ноември, и която ще отбележи подобряването на отношенията на всички нива. Едновременно с това тя ще изпрати ясен сигнал за стабилност и уважение към международното право в един район, който от дълго време представлява минно поле за световния мир.

Външните министри на Гърция, Кипър и Египет (от ляво на дясно)

Осъждане на действията на Анкара

По време и на тристранната среща, и на двустранните разговори между министрите на външните работа, те обърнаха специално внимание на предизвикателната политика на Анкара и директното оспорване на суверенните права на Кипър. И тримата министри осъдиха остро незаконните действия и сеизмичните проучвания, извършвани в изключителната икономическа зона на Кипър, като подчертаха, че „едностранните действия“ подкопават допълнително стабилността и сигурността в източно Средиземно море и Близкия изток.

 

 

Категории: среща външни министри изключителна икономическа зона Кипър турски проучвания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus