Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция против вдигането на акциза за цигарите

12 Ноември 2009 / 07:11:36  GRReporter
1535 прочитания

Виктория Миндова
    Гърция не прие с голямо въодушевление решението на финансовите министри от Европейския съюз да увеличат със 40 на сто акциза върху тютюневите изделия, тъй като доходоносната тютюнева индустрия в страната ще понесе голям удар. Решението ще влезе в сила от 1 януари 2010 година и стойността на акциза ще нарастне от 64 евро за 1000 къса тютюн до 90 евро за 1000 къса тютюн. Така косвеният данък ще нарастне от 57% на най–малко на 60% от производствената себестойност на пакет от двайсет цигари.
    Еврокомисарите дадоха на осем източноевропейски страни, между които Гърция и България преходен период за адаптиране към новата регулация до 2018 година. В момента гръцката страна има нужда от време за адаптация, не само по отношение на влизане в сила на новите акцизи, но и за цялостно прегрупиране на системата на държавно управление. Еврокомисарите изразиха острото си разочарование от липсата на инициативност на предишното правителство, което не изпълни нито една препоръка на Брюксел, след последната среща на Ecofin през юни, тази година.
    В доклада на Европейската комисия за дългосрочна стабилност е вписано, че за 2009 година наред с Испания, Словения, Великобритания и Ирландия, Гърция е между страните с двойно по–висок държавен дефицит от планирания в началото на периода и трябва да предприеме незабавни мерки за намаляването му. В противен случай еврокомисарите предвиждат в средносрочен план държавният дефицит, инфлацията и като цяло икономическата криза да се задълбочат.
    Комисията препоръчва на гръцкото правителство наред с вече представените проекти за реформа в данъчното законодателство и държавната администрация и статистическия институт, да въведе промени и в структурата на пенсионно – осгурителната система. Нововъведенията са необходими поради нарастващото застаряване на населението в работоспособна възраст и като следствие от това – повишаването на държавните разходи в социалното осигуряване. Това включва и широко обсъжданата в общественото пространство тема за увеличаването на горната граница на пенсиониране, както при мъжете, така и при жените.
    Министърът на финансите Георгиос Папаконстантину представи на кратко пред комисията основите на проектобюджета за 2010 година, който има за цел да намали с три пункта държавния дефицит, т.е. от 12,7% от БВП в края на 2009 година на 9,4% в края на 2010 година. Намалението  на бюджетния дефицит за идната година ще се състои от 60% увеличаване на приходите, чрез въвеждане на данъчни реформи и  40% съкращаване на държавните разходите,  чрез съкращаване на тежката държавна администрация.
    Всичко това стана ясно на пресконференция в министрството на финансите, в края на която Папаконстантину обяви, че между 16 и 18 ноември тази година се очаква посещение на представители от Европейския статистически институт Еurostat по покана на самия министър, за да вземат участие в новосъздадената Независима комисия за контрол на данните. Участието на Еurostat все още не е потвърдено, но каквото и да е решението Папаконстантину заяви: “Нашето правителство поддържа позицията за прозрачност в обществените финанси и сме готови да го докажем.”

Категории: Папаконстантину тютюнИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus