Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция разсрочи дълг за 1,6 милиарда евро

12 Септември 2014 / 16:09:39  GRReporter
745 прочитания

Гръцкото финансово министерство подмени успешно облигации с  три и шестмесечен срок на падеж с ценни книжа с три и пет-годишен срок на падеж. Първоначалната цел на операцията е била да бъдат подменени облигации за 1 милиард евро при по-ниски нива на възвръщаемост от важещите при тяхното издаване. Предложението било прието с голям интерес от инвеститорите, които предложили над 1,6 милиарда евро.

В съобщението си министерството на финансите определя операцията като много успешна по няколко причини:

Първо, защото дългът от изключително краткосрочните облигации е бил пренесен на книжа с по-дългосрочен падеж, което отнема част от натиска за рефинансиране на държавния сектор в период на спад на доходите от ценни книжа.

Второ, понеже е бил намален броят на оборотните облигации от 15 милиарда на 13,4 милиарда евро. Това позволява емитирането на облигации с 18-месечен срок на падеж, което ще покрие празнината в лихвите и ще е предназначено за инвеститори, които търсят по-дългосрочни доходи. Емитирането на облигация с 18-месечен срок ще позволи на гръцкото правителство да предостави възвръщаемост на депозитния продукт на три и шестмесечните облигации, които съставляват по-голямата част и да намали още повече тяхната стойност. По този начин този начин на управление ще предостави финансови ползи на Гърция за срок от половин година.

Третата причина е, че гръцките банки ще имат възможността да участват активно в пазара на гръцки държавни облигации, който привлича все по-голям инвеститорски интерес в хода на подобряването на икономиката на страната. От министерството отбелязват, че това е една важна стъпка към нормализирането на пазара, тъй като в останалите страни от периферията на Европа участието на местните финансови институции е над 30 на сто. Участието на гръцките банки ще предостави на по-висока ликвидност на пазара на облигации и ще го направи по-функционален, като намали транзакционните разходи и привлече повече инвеститори.

Паралелно с това финансовото министерство се готви да емитира облигации с тримесечен срок на падеж следващия вторник. За ден на уреждането (settlement) е определен петък, 19 септември, а лихвите по облигациите ще се определят по базата за изчисление ACT/ 360.

Търгът ще се проведе с конкурентни оферти от първичните дилъри от Електронния вторичен пазар на ценни книжа по процедурата, предвидена в правилника на работата им.

Също така, съгласно Правилника на първичните дилъри се предоставя право за внасяне на неконкурентни оферти както в деня на провеждането на търга, така и в продължение на два работни дни след него, до полунощ на втория ден. Неконкурентните оферти се удовлетворяват на цената на последната приета на търга оферта (cut-off price), която може да достигне общо до 30 на сто от размера на търга във всеки от посочените два случая. За облигациите не се предвижда изплащане на комисионна.

Категории: ИкономикаПазари облигации държавен дълг ценни книжа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus