Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция в центъра на уговорените мачове

04 Юни 2014 / 12:06:33  GRReporter
640 прочитания

Собственици и ръководители на гръцки футболни клубове са сочени за основни организатори на т.нар. уговорени мачове. Това е мнението на футболисти, взели участие в проучването «Don’t fix it», извършено от лондонския университет Birkbeck с подкрепата на FIFPro, UEFA и Европейския Съюз.

Проучването е извършено през есента на 2013, като в него участват 1 585 футболисти от 9 европейски страни (Англия, Финландия, Унгария, Италия, Норвегия, Румъния, Шотландия, Словения), сред тях и Гърция, от която са участвали 211 футболисти.

На футболистите са били зададени 17 въпроса, свързани с изминалия сезон.

Според изводите на доклада, проблемът в Гърция е голям, а причините за наличието му се свързват със: а) собственици на клубове, някои от които имат лоша репутация, б) властовите отношения между големите и малките отбори, в) дейността на престъпни групи, внедрили се в клубовете, и г) особената икономическа ситуация в страната, въпреки че явлението „уговаряне на мачове“ се е появило преди кризата.

В Гърция 13,7% от футболистите, участвали в проучването, са заявили, че са играли в уговорен мач, а 12,8% са отговорили, че някой им е искал да уговорят мач.

Същот така 64% от запитаните гръцки футболисти са подчертали, че има причини да вярват, че в гръцките първенства се уговарят мачове. Този процент в Румъния, Италия и Словения например е 13,6%, 11,8% и 10,4% съответно, което означава, че в Гърция проблемът е много по-сериозен, отколкото в останалите европейски страни.

Показателен е фактът, че на въпроса кои са организаторите на „уговарянето на мачове“ 48,8% от футболистите отговарят, че това са ръководни фактори в отборите, 20,6% - че това са букмейкърите и бивши футболисти, а 16,7% - че това са реферите или целият съдийски състав.

«При такъв сериозен процент вниманието трябва да се насочи към собствениците и ръководствата на клубовете», се отбелязва в тази част от доклада, която се отнася до Гърция. На въпроса «коя е най-често срещаната причина, която може да доведе някого до уговаряне на мач», повечето (33%) отговарят, че това са финансовите затруднения. Този отговор може да бъде съчетан с двата най-популярни отговора на въпроса «какво може да защити футлобистите от уговарянето на мачове». Най-много отговори (29,4%) са за навременното изплащане на възнагражденията, а 25% - за по-високи заплати. Следователно, както се твърди, условията за работа и навременното изплащане на възнагражденията трябва да бъдат приоритет.

На въпроса «на кого бихте се доверили, за да сигнализирате за опит за манипулиране на мач», 70,8% отговарят, че се доверяват на Гръцката асоциация на професионалните футболисти (ПАСП). Много по-малък е процентът на онези, които биха се доверили на Гръцката федерация по футбол (едва 2,4%). Също толкова нисък (3,8%) е процентът на онези, които биха се доверили на полицията.

От всичките 71,4%, които не са подали сигнал във връзка с подозрения за манипулиране на мачове, 40,3% твърдят, че не са го направили поради липсата на доверие, а 17,1% - поради липсата на подкрепа от футболния клуб и властите.

В доклада се споменават и наказанията, наложени на „Олимпиакос“ (Волос), „Кавала“ и на Макис Псомиадис.

В заключение, всички страни, включени в изследването, са податливи на явлението „уговаряне“ на мачове, методите, които се прилагат в много случаи си приличат, но и всяка страна има своите характерни особености.

 

 

Категории: уговорени мачове Гръцка федерация по футбол проучване FIFPro UEFA Birkbeck
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus