Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Гърция в плен на снеговалежи и ниски температури

11 Януари 2012 / 12:01:48  GRReporter
1399 прочитания

 

Студеният циклон, за чието идване метеоролозите бяха преупредили още преди седмица пристигна в Гърция и доведе със себе си истинската зима. Започналият в късния вчерашен следобед снеговалеж в планините Парнита, Пендели и Имитос около Атина постепенно се засили и къщите в северните предградия потънаха под снежна покривка. Сняг вали по всички високи места, дори на остров Крит, където планинските върхове побеляха още в понеделник.

Снеговалежите предизвикаха сериозни проблеми в движението по атинските пътища. От сутринта пътна полиция съобщава за блокирани улици, а трафикът по всички централни булеварди е натоварен, заради лапавицата, която превръща асфалта в пързалка. Движението по планинските пътища се извършва задължително с помощта на вериги.

По заповед на пристанищните власти бяха преустановени отплаванията на кораби от Пирея и Лаврио. От пристанището в Рафина не се извършват маршрутите към Цикладските острови. На атинското летище бяха канцелирани полетите към Икария, Милос и Калимнос, поради лошите атмосферни условия на трите острова.

Прекъснати за движение пътни участъци има в областите Еврос, Източна Македония – Тракия, Атика, Западна Македония, Централна Македония, Тесалия, Централна и Западна Гърция, Пелопонес и в района на Хания на остров Крит.

Дъждове се очакват предимно в южната част на Гърция, а снеговалежите по високите и по-ниските планински райони ще продължат. Температурата в района на Атина е между 4 и 8 градуса по Целзий.

Облачно е времето и в Солун, където духат северни и северозападни ветрове със сила 4-5 по скалата на Бофорт. Температурите са между -2 и 7 градуса по Целзий.

В четвъртък се очаква малко подобрение на атмосферните условия. Според Гръцката метеорологична служба снеговалежите ще продължат по високите места в областите Магнисия, Евия, централноизточната част на страната, източен Пелопонес, Цикладите, Крит и Додеканезите. В източна Гърция и Евия снегът ще падне и на по-ниски места, а в останалата част от страната и по места ще вали дъжд или лапавица.

Промяната във времето се очаква да настъпи бързо и в късния следобед сняг ще вали само в северната част на Крит. В останалата част на страната ще преобладава облачност, а на места времето ще е слънчево. Ветровете ще са северни в посока запад, 3-4 по скалата на Бофорт. В източна Гърция те ще са значително по-силни с 5-7, а в централната и южната част на Егейско море и на места ще достигнат до 8 по скалата на Бофорт.

Очаква се леко повишение на температурата в северна и западна Гърция. Въпреки това през нощта и в ранните сутрешни часове ще има заледявания в централните и северните райони.

 

Категории: Новини атмосферни условия снеговалежи ниски температури проблеми пътища циклон
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus