Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката администрация струва 14 милиарда на година

03 Декември 2012 / 13:12:35  Виктория Миндова
1317 прочитания

Гръцката администрация струва 14 милиарда евро и поглъща приблизително 6,8% от БВП на година. Средният разход за поддържане на административните услуги в страните от Европейския съюз е около 2,4% от БВП. Това прави гръцката администрация една от най-скъпите в съюза след тази на Полша. От друга страна предприятията харчат около два милиарда евро за административните услуги в Гърция, които не се славят с високо качество и експресивност.

“Лабиринтът на бюрокрацията дава възможност за цъфтеж на корупцията и клиентските връзки”, заяви министърът на държавната реформа и електронното управление Андонис Манитакис. Той говори на пресконференция за представяне на новия договор на гръцкото правителство с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Организацията се заема да направи оценка на законовата рамка, в която действа държавната администрация за 13 стратегически сектора на местната икономика. Ще отсее ефективните законови норми от тези, които усложняват и отежняват дейността и ще даде подробно описание на необходимите реформи. Оценката ще продължи седем месеца и резултатът й ще представи предимствата от премахването на законовите тежести в изследваните сектори. След това правителството има три месеца, за да въведе на практика препоръките на специалистите.

Стойността на ревизията и изготвянето на платформата за административната реформа надминава два милиарда евро, от които Гърция ще плати само 5%. Другите 95% ще бъдат покрити от европейските средства по Националната рамка за стратегическо развитие (ЕСПА). Секторите, които засяга оценката са земеделско развитие, корпоративно право, енергетика, околна среда, риболов, хранителна промишленост, фармацевтика, публични проекти, статистика, данъчно законодателство, телекомуникации, туризъм и трудово законодателство.

Министър Манитакис подчертава, че корекциите, които ще се въведат след приключване на оценката, ще донесат незабавни ползи от седем милиарда евро в бюджета. Бюрократичните разходи ще намалеят с 25% до края на 2013, а облекчаването на административните процедури може да увеличи БВП с 2,4% до 2025.

Подобряването на дейността на държавната администрация е в основата на повишаването на конкурентоспособността  на гръцката икономика, подчерта на форума министърът на икономиката и развитието Костас Хадзидакис. Той обясни, че подобряването на дейността на секторите туризъм, хранителна преработка, търговия на дребно и строително материали (ресорни за неговото министерство) пряко зависи от премахването на излишната административна тежест.

“Тези сектори не са случайно избрани”, подчерта Луиз Де Мело от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, който ще участва в административния анализ. “Те са решаващи за гръцката икономика и допринасят значително за БВП”. Де Мело заяви, че подобно сътрудничество, което изследва излишната законова тежест върху държавната администрация и оптимизира нейната дейност е правено в миналото в редица страни-членове на ОИСР. Някои от тях са Австралия, Канада, Япония и Мексико. Резултатът е подобряване на услугите, намаляването на разходите и повишаване на конкурентоспособността на местната икономика.

“Този независим анализ ще установи пропуските в системата и ненужни законови усложнения в нея”, казва Луиз Де Мело. Потенциалът за достигане на икономическа ефективност с прилагането на тези реформи е много голям, добави специалистът.

Категории: ИкономикаПазари държавна администрация оптимизиране ОИСР
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus