Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката електрическа компания: електро шок с 37% увеличение на месечните сметки

01 Декември 2012 / 12:12:52  GRReporter
1367 прочитания

Увеличението на цените на електричеството  ще предизвика ново натоварване на семейния бюджет. То ще е в размер на 37% и предложението за него вече е внесено в Министерството на околната среда,енергетиката и климатичните промени.

Новото увеличение е резултат на изискванията на тройката за освобождаване на домашните сметки и е предвидено в предварителното споразумение, договорено от кредиторите и правителството. Увеличението ще стане на три етапа. Първият е от 1 януари 2013 г., а Министерството на финансите и Министерството на енергетиката ще трябва да издадат решение за промяна на месечните фактури. Вторият етап е от 1 март, а третият – от 1 юли, когато фактурите ще са напълно освободени. Правителството, съгласно задълженията си, ще освободи от увеличението обществено чувствителни групи, за които ще има специален ценоразпис, без да става ясно какви ще са промените за тях.

Междувременно, председателят на управителния съвет на електрическата компания Артурос Зервос заяви, че компанията е приложила за своите служители законодателството, което се отнася до намаляване на заплатите. Уточнява се, че  с решението от септември в тази сума са включени възнаграждения от всеки вид- заплата, обезщетение, семейни добавки. Документът беше предоставен от електрическата компания в парламента в отговор на въпрос от депутата от Нова Демокрация Георгиос Каландзис, който поиска информация какви са месечните заплатите на работещите в компанията – от директора до най-ниското стъпало.  Става ясно, че в сравнение с 2009 г. средното намаление на възнагражденията е 37%, което е с 2% повече от изискването на закона за щатните възнаграждения, а общо за компанията за последните три години намалението на фонда за заплати възлиза на 600 милиона евро. За различните длъжности процентното намаление е различно- от 25% за най-ниските до 50% за ръководните кадри. А за най-високите позиции намалението достига до 75%. 

Както става ясно от документа, горната граница на месечното възнаграждение за ръководните кадри на компанията -председател на управителния съвет, заместниците му, генерални директори и директори на сектори, възлиза на бруто 5000 евро, което прави 2800 евро нетна заплата.За инженерите, според прослуженото време, брутната заплата е от 1192 евро за новоназначени до 3737 евро за най-опитните кадри, което съответства на нетно възнаграждение от 800 до 2400 евро.  За висшисти с не инженерно образование брутната заплата е от 987 до 3636 евро. Кадрите с техническо образование получават бруто от 600 до 2100 евро, а тези със средно образование  - от 689 до 2754 евро.Най ниската месечна заплата в компанията е 572 евро бруто.

Категории: Гръцка електрическа компания увеличение цени заплати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus