Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Гръцката икономика губи 18,7% за три години

31 Октомври 2012 / 15:10:48  Виктория Миндова
1248 прочитания

През периода 2011-2013 гръцката икономика е загубила 18,7%, според последния вариант на проектобюджета за следващата година. Въпреки претоварването с нови данъци приходите в бюджета са намалели с 14,3%, а като дял от БВП спадът достига 24,2%.

Последните изчисления на правителството след съгласуване с международните кредитори сочат, че гръцката икономика ще се свие през 2013 допълнително с още 4,5%, а не 3,8% както сочеха началните данни на министерството на финансите в началото на месеца. Тази година рецесията се очаква достигне 6,6%.

“Стратегическата ни цел е ограничаването на растежа на огромния външен дълг, като осигурим устойчивостта му”, казват от финансовото министерство в Атина. За да се постигне тази цел правителството заявява, че ще ограничи бюджетните разходи, ще приложи мерки, за да възвърне положителния растеж на БВП и ще извърши динамична приватизация, която да привлече нови инвестиции. В настоящата ситуация очакванията са външният дълг да скочи до 189,1% от БВП.

Крайният вариант на фискалната консолидация, която страната трябва да приложи следващата година според Меморандума за финансова помощ достига обща стойност от 10,9 милиарда евро. Тя е резултат от преговорите на правителството с представителите на мисията на кредиторите от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия.

Програмата за фискална консолидация включва в разходната си част поредица от мерки за съкращения на разходите, които достигат общо 8,9 милиарда евро. От преструктурирането на държавната администрация правителството планира да спести 385 милиона евро. Бюджетите на организациите за местно самоуправление ще получат 50 милиона евро по-малко следващата година, а от окастрянето на заплатите на държавните работници правителството смята да спести допълнително 1,7 милиарда евро.

Намалението на пенсиите се оказва най-силната карта на коалиционното правителство и се очаква да донесе полза от 5,4 милиарда евро. Социалните помощи ще бъдат орязани с 211 милион евро, а консолидацията на сектора на  здравните услуги ще спести 491 милиона евро. Армията ще получи 306 милиона евро по-малко следващата година, а орязванията в образователния сектор достигат 123 милиона евро. Фискалната консолидация в държавните компании ще достигне почти два милиарда евро, като правителството залага на намаление на оперативните разходи, намаление на държавното финансиране към тях и съкращаване на заплатите.

От страна на приходната част държавното управление се надява да събере около два милиарда евро, главно от поставянето на таван на финансирането на пенсионните каси чрез изравняване на приходите от осигурителни вноски спрямо даваните социални помощи. Тази година приходите от косвените данъци се очаква да отбележат спад от 6,8% в сравнение с миналата година. Приходите от ДДС ще достигнат малко над 13 милиарда евро и отбелязват спад от 9,1%.

Общо бюджетните разходи за 2013 се очаква да достигнат 68,6 милиарда евро. Бюджетния дефицит се очаква да бъде в абсолютна стойност около 11,2 милиарда евро. За да покрие нуждите си от финансиране гръцкото управление планира да извърши краткосрочно кредитиране на стойност 40 милиарда евро, а средствата, които очаква от помощния механизъм достигат малко над 26 милиарда евро.

Въпреки, че в Атина са готови с програмата за фискална консолидация и бюджетът е внесен за разискване в парламента, от Брюксел казват, че преговорите с кредиторите още не са приключили. Макроикономическите данни сочат, че гръцкият външен дълг остава неустойчив и страната ще има нужда както от повече време, така и най-вероятно от допълнителни помощни средства. "Не сме достигнали все още до някакво определено решение, но сигурно ще има удължение на програмата от една или две години", заяви представителят на финансовите министри Euro Working Group Томас Ваизер пред германско радио, цитиран от in.gr. Той отрича обсъждането на ново окастряне на гръцкия външен дълг, но подчертава, че разговорите за развитието на икономическата програма за Гърция не са приключили.

Категории: ИкономикаПазарибюджет 2013 преговори фискална консолидация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus