Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката икономика остава в рецесия и през 2010

01 Октомври 2009 / 13:10:23  GRReporter
1537 прочитания

Гръцката икономика остава в рецесия и през 2010 година, съобщиха експерти на Международния валутен фонд и Световната банка по време на годишната си среща в Истанбул. Според доклада "Световни икономически прогнози" през 2009 година гръцката икономика ще се свие с 0,8 на сто, а през 2010 с още 0,1 на сто. те отбелязват, че тазгодишната рецесия е първата за страната от 1993 година.
    Мрачни са и прогнозите за безработицата, която през следващата година ще достигне до 10,5 на сто. Тази година тя ще е 9,5, а миналата е била 7,6 на сто. Бюджетният дефицит за тази година ще е 6,4 на сто, а следващата година ще достигне 7,1 на сто, твърдят експертите на МВФ. Инфлацията ще остане на ниски нива - 1,1 за тази година и 1,7 за 2010.
    Иначе очакванията за световната икономика са оптимистични. Изпълнителният директор на МВФ Доминик Строс Кан обяви в Истанбул, че възстановяването на световната икономика вече е започнало. "Това обаче не означава, че кризата е свършила. Безработицата ще продължава да е един от най-големите ни проблеми", подчерта той.

Категории: МВФ прогнози за гръцката икономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus