Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката криза не е като арабската пролет

16 Юни 2012 / 14:06:36  Виктория Миндова
1133 прочитания

“Политическата поляризация в Гърция не е като арабската пролет. Гърция остава сигурна дестинация за всички туристи и не може да се говори за политическа несигурност”. Това заяви Стефанос Исаиас от Гръцката камара на хотелиерите, който говори пред чуждестранните журналисти в международния предизборен пресцентър зала Запио ден преди повторните парламентарни избори тази година. Туристическите организации и агенция избраха да предадат своето послание към света в деня преди 17 юни, за да покажат, че какъвто и път да поеме страната от следващата седмица, туристическият бизнес ще остане твърд и ще издържи въпреки обществено-политическите люшкания.

Гърция остава сигурна, гостоприемна и красива страна. Елате, да се убедите сами бе призивът на бизнесмените от различни гръцки туристически асоциации. “Гърция има вътрешни проблеми. Това е неоспорим факт, но те по никакъв начин не са засегнали качеството на туристическите услуги, нито гостоприемството на гърците”, заяви специално за GRReporter Николас Келаидитис от Гръцката асоциация на туристическите агенции. Той настоява, че представянето на Гърция в последните две години е негативно и това е имало отрицателно отражение за потока на чуждестранните туристи. “Стачки и протести се провеждат във всички демократични страни. Те затрудняват градския живот за малко часове на деня в определени райони, но не засягат живота в цялата страна. Дори и в цяла Атина”, казва туристическият експерт.

Негативната информация за страната и обгърналата я икономическа криза има изключително негативно отражение върху туризма, но има и своите добри страни. Една от тях е, че цените на хотелските услуги са спаднали с около 15% в сравнение с миналата година. Исаиас заяви, че средната европейска цена за нощувка в хотелска стая за 2012 е 150 евро на нощ, а в Гърция средната стойност на този показател е 90 евро на нощувка. “Отношението цена към качество се е подобри  изключително много в последите години”, настоява експертът от камарата на хотелиерите и казва, че сега повече от всякога Гърция в привлекателна дестинация за туристите. Въпреки това нивото на резервациите остава изключително ниско до момента.

Хората в туризма очакват голям принос в запълването на хотелите с резервациите в последната минута, но таят надежда, че отрицателната тенденция ще се промени решително след като се сформира демократично избрано правителство. “Вярваме, че от понеделник ще започне възход в резервациите”, казват те. Генералният секретар на гръцката туристическа организация Георгиос Калецос бе категоричен, че страната не е заплашена от излизане от зоната на еврото. Той настоява, че туристическите пакети няма да станат конкурентни с драхмата, а Гърция ще се окаже в твърде неблагоприятна ситуация. “Ние не разглеждаме никакъв вариант, в който Гърция ще бъде извън еврозоната”, заяви Калецос. Той казва, че един от начините да се види истинското лице на Гърция извън социалните бунтове, стачки и кризата е използването на социалните медии. Георгиос Калецос призова туристите да споделят изживяванията си в интернет пространството, за да може да се даде възможност на хората, които не са посетили страната да усетят позитивния полъх на туристическа Гърция.  

Категории: ИкономикаПазари туризъм Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus