Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката кръв на новия испански крал

03 Юни 2014 / 11:06:26  GRReporter
2897 прочитания

Веднага след обявяването на абдикацията на крал Хуан Карлос, световната общественост се обърна към сина му – принц Фелипе, който ще се възкачи на испанския трон.

Третото поред дете и единствен син на Хуан Карлос е един от най-известните членове на кралска фамилия в Европа. И въпреки че през последните години популярността на испанското кралско семейство спадна осезаемо, вследствие на финансови скандали и разточителство по време на кризата, това не повлия почти изобщо на Фелипе. Днес 66 на сто от испанците имат позитивно мнение за бъдещия си крал.

Освен досегашния принц особено популярна сред испанците е тяхната кралица и негова майка София, която има гръцки произход. Според коментатори именно тя е спасявала имиджа на испанския трон в годините.

София е дъщеря на гръцкия крал Павлос и кралица Фредерика и е родена през 1938 в атинския квартал Палео Психикокато принцеса на Гърция и Дания. Тя е член на една от най-старите европейски монаршески фамилии, тъй като и двамата й родители са потомци на британската кралица Виктория и принц Алберт. София е член на династията Шлезвиг – Холщайн – Зондербург – Глюксбург , а брат й Константин II-ри бе крал на Гърция до прекъсването на монархията в Гърция през 1974.

Тя е най-голямото дете в семейството на тогавашния принц на Гърция – баща й е коронован за крал през 1947. София прекарва детството си в Египет и Южна Африка, тъй като кралското семейство е напуснало Гърция по време на германската окупация на страната. София се завръща със семейството си в Атина през 1946. Получила е образование в гръцки и германски колеж в специалностите грижи за новородени, музика и археология. Владее гръцки, испански, английски, френски и немски език.

Сватбата на принцеса София с тогавашния принц Хуан Карлос се провежда на 14 май 1962 в католическата църква. Тогава тя приема католицизма и се отказва от престолонаследническите си права към гръцкия трон. От брака им се раждат три деца: инфанта Елена през 1963, инфанта Кристина през 1965 и престолонаследникът Фелипе през 1968.

Интересен факт от живота й, свързан с гръцката история е това, че София се е намирала в Атина по време на военния преврат през 1967, с който бе установена военната диктатура, известна и като хунта. От тогава до 1998 тя не е посещавала Гърция с изключение на няколко часовото си присъствие на погребението на майка си през февруари 1981.

След официалното посещение на испанската кралска двойка в Атина през 1998 обаче нейните официални и неофициални посещения в родината й станаха много чести. В началото на март тази година тя присъства на панихидата, която бе отслужена на гробовете на родителите й Павлос и Фредерика в бившето кралско имение Татои в околностите на Атина.

Друг високопоставен член на кралска фамилия с гръцки корени е съпругът на британската кралица Елизабет II-ра – принц Филип. Той е внук на гръцкия крал Георгиос I-ви и племенник на неговия наследник на престола Константин I-ви.

Роден е през 1921 в кралския дворец Мон Репо в Корфу, бил е кръстен като православен християнин и е записан в гражданския регистър на острова. Две години след раждането му гръцкото кралско семейство е изпратено в изгнание и се настанява в парижкото предградие Сент - Клу. Малко по-късно се преместват в Южна Франция.

След като завършва образованието си в Германия и Великобритания, Филип става член на Британския кралски флот и се запознава с тогавашната престолонаследничка Елизабет, с която имат далечна родствена връзка. Малко преди сватбата им на 20 ноември 1947 Филип придобива британско гражданство и се отказва от престолонаследническите си права към гръцкия трон, като същевременно приема променената на английски фамилия на майка си Алис Батенберг – Маунтбатън. След сватбата си с Елизабет той получава титлата херцог на Единбург. 

Категории: Личности монархии кралица София Испания принц Фелипе испански трон гръцки произход принц Филип Великобритания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus