Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката полиция предотврати мащабен терористичен удар

03 Октомври 2014 / 10:10:31  GRReporter
887 прочитания

Гръцката полиция разкри план за мащабен терористичен удар, предвиден за 4 октомври. Това стана след задържането на млад мъж в гараж в атинския квартал Виронас. У него бяха открити бележник със записки, включващи имената на известни бизнесмени, споменавания на партията Нова демокрация, както и конкретни дати.

По-точно, според съобщение на полицията, разследването е довело до залавянето на мъж, у когото са открити данни за дейността на корабния магнат Евангелос Маринакис и председателя на Съюза на предприятията Теодорос Фесас, както и на съпругата му Мария Целенди. Открити са също така телефони на Съюза на гръцките корабособственици, чийто председател е Теодорос Вениамис, както и изрезки от вестници, свързани с конкретни събития.

Освен това в бележките са споменавани компаниите „Capital“, „Siemens“ и „Info Quest“.

Началникът на полицията посочи, че въз основа на бележките и данните, открити у задържания, терористите са готвели удар на 4 октомври.

От своя страна министърът на обществения ред Василиос Кикилиас подчерта, че  «както знаете тази дата е годишнина от създаването на Нова демокрация, във връзка с коята е предвидена конкретна проява. Както разбирате, терористите са планирали конкретни удари, като крайната им цел е да унижат държавните институции и да разклатят финансовото и социално равновесие в страната».

Що се отнася до развитието на случая, началникът на Гръцка полиция посочи следното: „През последните 10 дни на септември в рамките на разследването на антитерористите с цел откриването и задържането на Пола Рупа, и на други членове на групата на терориста Никос Мазиотис, в квартал Виронас бе открит гараж, нает от Мазиотис през юни 2013. Върху договора за наем беше открит пръстов отпечатък на Никос Мазиотис, който бе разпознат и от собственика на гаража. Гаражът е бил нает с фалшива лична карта, с данните на съществуващо лице от провинцията, което обаче не е губило документа си за самоличност, затова смятаме, че фалшивият документ е бил изготвен с присвояване само на данните.

В гаража беше открит един багажник за покрив на автомобил, заедно с металните подпори, който е принадлежал на откраднатия „Нисан съни“, използван при мощния взрив в Банката на Гърция на улица „Америкис“ в Атина.

Открити са и ключовете на въпросния автомобил. В гаража, който бе следен от полицията през всичките тези дни, вчера вечерта пристигнал млад мъж на около 30-32 години, който е задържан след като проявил яростна съпротива“.

Както посочи началникът на полицията, задържаният отказва да каже каквото и да било, затова засега не са открити негови данни. Освен това от взетите му пръстови отпечатъци става ясно, че той не е стар познайник на властите. В момента се очаква разрешение на прокурора да продължи идентифицирането на самоличността на младежа въз основа на биометрични данни.

В раницата на задържания освен бележките е имало дрехи, шапки и други предмети. В бележките са се споменавали датите 1, 2, 3 и 4 октомври, като 3 октомври е посочен не много ясно като «генерална репетиция», а 4 октомври като деня за нанасяне на удар под кодовите названия «тапер», «велосипед», «наденица».

Освен това е открита изрезка от „Вестник на редакторите“ с репортаж под заглавие «Докато будалите плащат, корабните магнати вдигат платната», и подзаглавие «24 кораба в Пирея, нито един от тях с гръцки флаг».

Онова обаче, което занимава ръководството на полицията, е една графика с маршрута от булевард „Амфитеас“ до гаража под наем във Виронас, за който е изчислено, че трае 16 минути. Близо до мястото на булевард „Амфитеас“ е централата на Нова демокрация, факт, който буди подозрения, че вероятно това е била целта на удара.

Както посочи началникът на полицията, от разследването на антитерористите става ясно, че задържаният и неизвестните му съучастници са искали да купят бутилки с ацетилен и кислород, а при свързването на тези два елемента се получава изключително мощна експлозивна смес, която би могла да предизвика истинска касапница.

И началникът на полицията обаче и министърът на обществения ред отказаха да дадат повече информация по случая, като казаха, че разследването в момента е в ход.

Министър Кикилиас подчерта, че разследването тече в пълна секретност, а за неговия ход редовно се докладва на премиера Андонис Самарас. Той добави също така, че «борбата с тероризма е дълга и болезнена битка, пряко свързана с чувството за свобода и сигурност на гражданите, с качеството на демокрацията, с плавното развитие в икономически и социален план, и с международния имидж на страната».

В заключение Василиос Кикилиас посочи: «Усилията за окончателен изход от икономическата криза предполагат в голяма степен установяването на климат на сигурност както вътре в страната, така и в международен план. Осигуряването на такъв климат представлява национален дълг и първостепенен приоритет на правителството, и в тази връзка ще удвоим усилията си за постигане на възможно най-добрия резултат».

 

 

Категории: Гръцка полиция задържан терористичен удар Никос Мазиотис съучастник
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus