Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката полиция разби международна мрежа за трафик с кокаин

25 Октомври 2013 / 16:10:58  GRReporter
1729 прочитания

Гръцката полиция обяви, че е разбила една от най-големите международни мрежи за внос и трафик с кокаин от Латинска Америка към Гърция. В рамките на акцията с кодово наименование „Лавина”, която е приключила в четвъртък са били заловени 16 членове на картели. Четирима от тях са ръководили престъпната мрежа.

Арестите са били проведени след продължило с месеци разследване. 16-те души били заловени през последните два дни в област Атика, Солун, Серес, района на Халкидики и Хания.

Според резултатите от разследването мрежата се е състояла от пет престъпни групировки, които са действали и самостоятелно, и в сътрудничество една с друга за вноса и трафика с кокаин в Гърция.

Заловените са гръцки и граждани на Албания, Испания, Венецуела и Украйна. 45-годишният ръководител на мрежата е грузински гражданин от гръцко потекло и е бил издирван от Интерпол за учредяване и участие в престъпна група за трафик с наркотици и опити за поръчкови убийства в Грузия. Освен това е обвинен за фалшифициране на документи и мащабна документална измама в Азербайджан.

Вторият ръководител на картела е 33-годишен албанец, срещу когото в миналото е издадане заповед за арест за подбудителство към извършване на убийство във връзка с изпращането на пратка с 26 килограма кокаин от Мадрид към Гърция.

Срещу заловените бяха повдигнати обвинения за учредяване и участие в престъпна групировка, узаконяване на приходи от престъпни дейности и внос, търговия и трафик с наркотици в степен углавно престъпление.

В картела е участвал и един 44-годишен полицай, който вече се намира в затвора в Коридалос, след като бе осъден за участие във въоръжена група, която обирала камиони, натоварени с цигари и други стоки, както и за обири на бижутерски магазини.

По време на разследването са били конфискувани 146,5 килограма кокаин, 352 000 евро в брой, 500 000 евро в банкови сметки, пистолет с два пълнителя и 15 патрона, девет луксозни автомобили и един мотоциклет, 50 мобилни телефони, три преносими компютри и фалшифицирани паспорти. 

Категории: Криминална хроника трафик с кокаин престъпна мрежа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus