Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката полиция се страхува от нов терористичен удар

30 Юли 2012 / 14:07:34  GRReporter
2360 прочитания

Опасения, че средата на лятото може да се бележи от внезапен и масивен терористичен удар изразява през последните дни ръководството на гръцката полиция. Те започнаха още, когато бе установено със закъснение, че заловените за участие в групировката Революционна борба Никос Мазиотис и Панайота Рупа са изчезнали от полезрението на властите. Сега тяхното повторно арестуване е повече от въпрос на чест за униформените, които твърдят, че „Мазиотис ще има много възможности и поводи, за да извърши въоръжено нападение във всеки един момент”.

„През последния месец 42-годишният мъж и неговата приятелка Пола (както е галеното й име) Рупа, заедно с неизвестни до момента сподвижници вече са организирали нова въоръжена група и е вероятно да използват на първо време арсенала на разбитата групировка Конспирация на огнените ядра, който властите все още не са открили”, казват за вестник То вима високопоставени полицейски представители. Те изразяват опасенията, че „тази нова групировка може да организира отвличане на бизнесмен, политик или свързана с държавното управление личност, въпреки че до момента участниците в гръцката партизанска дейност в градовете не са използвали подобна тактика”.

От полицията смятат, че Никос Мазиотис и Пола Рупа най-вероятно се крият в неизвестно скривалище в някое от атинските предградия, „както и миналите два пъти, през 1997 и 2010, когато издирвахме двойката и я открихме в предградията Каматеро и Каливия”. Заповедта за тяхното залавяне е изпратена до всички полицейски управления, но събраните досега данни са нищожни. В същото време членове на Службата срещу тероризма следят отблизо 3-4 души, които се смятат за членове на „политическия съвет” на организациите за политическо насилие в Гърция. Властите смятат, че именно те са организирали акцията по „изчезването” на Мазиотис и Рупа, след което са им осигурили скривалище и парични средства.

След анализа на последните данни антитерористите смятат, че от освобождаването си от ареста през октомври миналата година Мазиотис и Рупа са създали план за своето „голямо бягство”. Паралелно с това са подготвили създаването на нова въоръжена група.

„По време на процеса непрекъснато поемаха отговорността за действията на Революционна борба и подчертаваха нуждата за въоръжена дейност срещу политическата и икономическа система в страната. Казваха, че Революционна борба продължава да действа, все едно че организацията никога не е била разбита от властите. Икономическата криза беше един допълнителен „коз” в тяхната аргументация. В същото време обаче с цел да не предизвикат съмнения, те бяха съвсем точни, когато трябваше да се явяват в съда и за сверка в полицейския участък в квартал Ексархия. Затова смятаме, че през всичките тези месеци двамата са подготвяли нова групировка, която може би ще нарекат отново Революционна борба или нещо подобно. Опасяваме се, че този път няма да има междинен стадий за събирането на нови членове, оръжия и експлозиви и наемането на нови явки. Тази подготовка вероятно е извършена през последните шест месеца, докато ние не предполагахме нищо”.

Антитерористите вече следят няколко души, за които се знае, че „покровителстваха” Никос Мазиотис и неговите сподвижници в организирането на нова партизанска борба в градски условия, когато групировката Революционна борба бе разбита през пролетта на 2010. Става дума за стари анархисти, чиито имена са били открити след анализа на данните, открити в автомобилите, които са използвали членовете на организацията. Конкретните анархисти са изиграли ключова роля за „съюзяването” между Революционна борба и Конспирацията на огнените ядра през 2009 – 2010. Освен това конкретните хора са помогнали за снабдяването на Революционна борба с оръжия и коли от група анархисти от Солун.

Смята се, че те са изиграли роля и в кражбата на експлозиви от склад в област Фокида през лятото на 2003, във финансирането на Революционна борба чрез обири и в направата на фалшиви документи и лични карти. Именно тази „помощна” група е помогнала на Никос Мазиотис и Пола Рупа да изчезнат, преценят антитерористите.

От полицията не изключват възможността новата групировка да използва за явка склада за оръжие, който използваха през последните месеци, преди да бъдат заловени членовете на Конспирацията на огнените ядра и властите все още не са открили. Както показаха разследванията през 2010 – 2011 ДНК, открито в явка на Революционна борба в атинския квартал Кипсели, бе намерено и в апартамент, използван от Конспирацията на огнените ядра. Двете групировки са си разменили и експлозиви.

Полицията провежда разследване във всички региони, за които има данни, че някога е действал Никос Мазиотис. В същото време се разследва възможността той и Пола Рупа да са избягали в Италия, Испания или Централна Америка, за където се знае, че Мазиотис е имал контакти.

Според някои високопоставени полицейски представители и анализатори не е изключено следващата стъпка на Мазиотис да е отвличането на някоя влиятелна личност с цел да се вземе откуп или да бъдат освободени негови сподвижници, които се намират в затвора. Други коментатори обаче твърдят, че в историята на дейността на гръцките групировки има само един случай на отвличане. През 1974 ръководещите фигури на групировката 17 ноември са предложили да другарите си да отвлекат тогавашния комисар на ЦРУ, предшественик на убития през следващата година Ричард Уелс. Отвличането е щяло да има за единствена цел да предизвика обществения интерес и така не се е провело.

Категории: Криминална хроника тероризъм Никос Мазиотис Панайота Рупа Революционна борба нова терористична групировка Конспирация на огнените ядра
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus