Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката полиция започва акции срещу нелегалните имигранти

29 Март 2012 / 09:03:00  GRReporter
1815 прочитания

Акции за залавянето на имигранти, които нямат документи за право на влизане и престой в страната започва гръцката полиция. От следващия понеделник специалните отряди за незабавна намеса ДИАС ще бъдат подсилени с още хиляда млади полицаи.

Решението за акциите за залавянето на нелегалните имигранти бе приетопо време на среща с участието на ръководствата на министерствтото за защита на гражданите и полицията. Както стана ясна, акциите няма да са подобни на провежданите в миналото акции тип „метла”. Те ще бъдат съсредоточени в райони с жилища, чиито собственици са ги отдали под наем на нелегални имигранти. Те живеят с десетки във всяка от стаите на апартаментите при изключително лоши условия, а собствениците печелят огромни суми. Акциите ще се провеждат сутрин и след обяд и в тях ще участват полицаи от различни служби.

Поради факта, че центровете за задържане на нелегални имигранти все още не функционират, заловените ще бъдат прибирани в полицейските арести. По време на вчерашната проверка в района на Юридическия факултет и около Икономическия университет бяха заловени 29 имигранти, повечето от които за незаконна търговия. При проверка на улица Марни в центъра е бил заловен чужденец, който давал под наем апартаменти на много ниски цени.

В акциите ще участват повече от 600 полицаи. 450 от тях са от различни служби, а 150 са членове на отрядите за борба с масовите безредици. Първоначално към отрядите ДИАС ще се присъединят 687 полицаи, които ще напуснат полицейската школа в събота. В понеделник броят на попълненията ще достигне до хиляда чрез преместването на полицаи от други полицейски отряди и служби.

В рамките на месец и до 45 дни ще започне да функционира първият център за задържане на нелегални имигранти, заяви заместник-министърът за защита на гражданите Манолис Отонас. „Работите по приспособяването на готови помещения в центрове за задържане на нелегални имигранти ще бъдат поети от министерството за защита на гражданите”. Той допълни, че всички центрове ще бъдат охранявани от полицията и във всеки от тях ще се създадат по 1 000 работни места.

Областният управител на Атика Янис Сгурос заяви, че проблемът се намира във факта, че нелегалните имигранти продължават да влизат в Гърция. Според него те е трябвало да бъдат разпръснати в цялата страна от години.

В изблик на омраза към имигрантите и по повод обявленията на правителството ултракрайнодясната „Златана зора” поиска да бъдат разположени специални части и да бъдат поставени мини по протежението на границата с Турция в област Еврос. Това, според тях са по-подходящи мерки в борбата с нелегалната имиграция, вместо построяването на центрове за задържане на имигрантите. В прескомюникето си, изпълнено с крайнодесни позиции, авторите стигат дотам, че да предложат „обжалване на споразумението от Отава и повторно поставяне на мини на гръцка територия”. Другото им предложение е „незабавни мерки за охраняването на сухопътната граница в Еврос и разполагане на специални части на гръцката армия в региона”. 

От „Златна зора” изискват още незабавна екстрадиция на всички нелегални имигранти, понеже „никой център за прием не е в състояние да ограничи проблема поне малко”. Крайните националисти се обявяват за „спешни и радикални промени, като например да се обявява за „извънредно всяко извършено от нелегални имигранти престъпление. Наказанията да не се излежават в затвор, а в специални арести, в които ще се извършват работи в полза на държавата”. Те призовават и за „специален план на полицейски акции с цел залавянето и екстрадицията на всички чужденци, които са влезли в страната незаконно”.

В същото време от министерството за защита на гражданите настояват, че основната причина за ускоряването на процеса за създаване на центровете е опасността Гърция да напусне зоната на Шенген. Въпреки факта, че страната на практика се намира в предизборен период от ведомството настояват за изпълнение на решението, което предвижда създаването на три центъра във всяка от административните области в континенталната част на страната.

„За да останем в шенгенското пространство ще бъдем оценени и то по строг начин. тези центрове се предвиждат в плана, който предложихме през 2009. Създаването им не търпи отлагане”, заявяват източници от министерството.

Местните общества обаче продължават да не са съгласни с изграждането на центровете на територията на техните общини. Вчера областният съвет в Атика прие решение за изграждането на три центъра с предпоставката, че в тях „ще се спазват условията за сигурност и няма да има нарушения на човешкото достойнства”. Реакцията на кмета на Мегара бе незабавна. В писмо до областния управител той оповести пълното несъгласие на общинските власти да позволят изграждането на такъв център на територията на общината, независимо от мерките за компенсация. Подобни бяха реакциите и на общините в Елевсина, Мандра и Аспропиргос. Според източници преди месец представители на министерството за защита на гражданите са отишли на оглед в бивши помещения на НАТО в района на Мегара, за да преценят дали те са подходящи за създаването на център за имигранти.

Спорд действащото в момента законодателство, след залавянето им на границата нелегалните имигранти биват отвеждани в центрове за прием, където могат да останат най-много за три месеца. През това време гръцките власти със сътрудничеството на чуждестранни посолства се стремят да установят тяхната самоличност с помощта на снимки и отпечатъци от пръстите. След изтичането на трите месеци им се дава срок от един месец да напуснат страната.

Категории: ПолитикаОбщество нелегални имигранти полицейски акции центрове за задържане реакции на общини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus