Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката телекомуникационна компания ОТЕ дължи над 3,4 милиарда евро на външни кредитори

20 Януари 2012 / 14:01:54  GRReporter
1542 прочитания

По всичко личи, че гръцката телекомуникационна компания ОТЕ, която е собственик на мобилния оператор Космоте се бори за оцеляване. Най-голямото телекомуникационно дружество в югоизточна Европа има натрупан средносрочен дълг от 3,4 милиарда евро и управлението на компанията е изправено пред предизвикателството да го намали бързо, за да може да избегне фалита. Изпълнителният директор на ОТЕ Михалис Цамаз определя сегашния период, който преминава гръцката икономика като пясъчна бурия. В нея все още не се вижда с яснота бъдещето и единствената сигурна стратегия е намаляването, ако не и зануляването на корпоративния дълг. Той посочва, че това ще стане, чрез въвеждането на оздравителна програма под надзора на Националната комисия по съобщенията и телекомуникациите.

Цамаз пояснява, че в процеса на оздравяване най-големият акционер след държавата Deutsche Telekom няма да вземе участие в оздравителния процес, като се „бръкне” за ре-финансиране на фирмените задължения, защото са искрено уплашени от обема на икономическата криза и не им се рискува. Той подчерта, че всеки инвеститор би искал да се стабилизира ситуацията в Гърция и да вземат решения.

При това положение единствена алтернатива остава управлението да пренасочи вътрешната си политика, за да забави по-ефективно намалението на приходите и да оптимизира загубите в своите баланси. Нивото на разходите за заплати като част от бюджета остава високо и по всичко личи, че тази година фирмата ще се опита да направи по-сериозни съкращения.  През 2010 разходите за заплати са достигнали 760 милиона евро. Тази сума отговаря на 38,5% от приходите и 52% от разходите на корпурацията. Изпълнителният директор подчертава, че тези проценти са съответно средно заемат 21% от разходната част и 23% от приходната в подобни на ОТЕ компании в други европейски страни. От тази гледна точка, Цамаз казва, че управлението няма да се поколебае да премахне 13-та и 14-та заплата на служителите, ако решението за тяхното задължително изплащане бъде узаконено.  

През 2011 компанията е окастрила сериозно оперативните разходи и се е погрижила да подобри паричните потоци. Освен това „лошите потребители” са се увеличили с 30% и непокритите сметки са достигнали 120 милиона евро в сравнение с 2009, когато тази сума е била 77 милиона евро. Данъчното бреме върху телекомуникационните услуги също се е увеличило и е най-голямо в сравнение с останалите страни от Европейския съюз. 26,4% от крайната цена, която плащат потребителите отиват за данъци и такси.

Компанията има общи задължения, които достигат до пет милиарда евро, от които 3,4 милиарда евро трябва да бъдат погасени до февруари 2014. 640 милиона евро трябва да се платят през 2012, 2,1 милиарда са задълженията към външни кредитори с падеж 2013 и след това остават още 500 милиона евро за плащания през април 2014. Изпълнителният директор на гръцкия телекомуникационен гигант признава, че компанията не може със собствени сили да изплати идващите задължения и няма да се размине без частично кредитиране, за да покрие дълговете си. Най-голямото притеснение е дали банките най-сетне ще „отворят кранчето” за финансиране на предприятията или стагнацията ще продължи. Компанията има нужда по-конкретно от 700 милиона евро допълнително финансиране.

„След шест месеца ще преоценим стойностите и инвестиционния план като вземем предвид средата. Всяка година ОТЕ инвестира 500 милиона евро, има оперативни разходи от 1,5 милиарда евро и други разходи 700-800 милиона евро. Преди да започнат да се взимат (крайни) решения, ще има други действия”, казва Цамаз. Той подчертава, че засега компанията поддържа добри парични потоци, като визира продажбата на TELEKOM SERBIA и сателита HELLASAT.

За 2012 Цамас казва, че е трудно да се направи каквато и да е  прогноза.  Отбелязва, че годината може да се окаже изпълнена с непредвидени събития и  вижда пазарът да се фрагментира, което не е здравословно и може сериозно да навреди на икономиката. За конкуренцията казва: „Конкурентите ни са достигнали задънена улица. Нямат пари за разширяване на мрежата и искат от ОТЕ да намали инвестициите в развитието”. Той говори за евентуална „война на цените” в телекомуникациите, от която ще си проличи кой е по-силен. 

Категории: ИкономикаКомпании OTE кредити задължения икономиоческа криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus