Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцки иманяри са търсили купувачи на антики в България, Германия, Швеция и Англия

05 Март 2012 / 12:03:29  Виктория Миндова
2968 прочитания

Гръцката полиция задържа 44 представители на престъпна група за търговия на антични вещи. Те са издирвали старинни ценности с висока археологична стойност в 13 общини, за да ги реализират на черния пазар за антики в Европа. Приходите от дейността са били големи, а комбината е действала години. При акция полицията е конфискувала над осем хиляди старинни монети, които датират от шести век преди Христа до периода на Византийската империя, както и много други ценни артефакти, между които старинни византийски икони с размер 37х25 и 14х11 сантиметра, бижута, златни фигури, малки бронзови статуетки, медни броеници и броеници от глинени маниста със златно покритие.

Освен антиките са били иззети 47 мобилни телефона, 19 метални детектори, три военни пушки, една ловджийска пушка, три автоматични пистолети, седем револвера и един сигнален пистолет. Полицията е открила документацията, в която са били записани артефактите, както над осем хиляди евро в брой и шейсет и девет лева. Намерени са осем фалшиви непопълнени шофьорски книжки от Гърция, Холандия и Дания, както и малко количество наркотично вещество, без да се уточнява субстанцията му.

Лидерът на иманярската група е бил 66-годишен пенсионер, който живее в района на Солун. Той е извършвал чести пътувания до България, Германия, Швеция и Англия. Предметите са били прекарвани през границата или от самия него, или са били изпращани по куриерска служба в чужбина в специални пликове. В този случай монетите са били пращани в малки количества, за да не събудят подозрението на митническите служби.

GRReporter се свърза с пресцентъра на полицията в Атина, за да разбере повече подробности за случая и дали гръцките иманяри са купували антики от българските си “колеги”. “Лидерът на организацията не е пътувал само до България, но и до други страни. Засега данните показват, че пътуванията му са свързани главно с продажбата, а не с покупката на антични предмети, но разследването продължава”. Това заяви говорителят на полицията Анастасиос Кокалакис за GRReporter като подчерта, че гръцките власти ще си съдействат с полицията в замесените страни, за да разнищят случая. Той нито отрече, нито потвърди, че е възможно гръцкият нелегален търговец на антични предмети да е закупувал ценности от България и заяви, че в момента Министерството на културата се е заело да установи произхода на всички конфискувани антики.

Освен 66-годишният ръководител на престъпната група, полицията е заловила още 43 души, които са на възраст между 25 и 74 години. Сред тях са служители в частни фирми, бизнесмени на свободна практика и пенсионери. Иманярите са търсили антични предмети и монети най-вече в районите на гръцка Македония, Тесалия и централна Гърция и по-точно около Халкидическия полуостров, Солун, Килкис, Иматия, Пиерия, Серес, Кавала, Драма, Кардица, Триала. Лариса и Фтиотида.

 

Категории: Криминална хроника иманяри Гърция черен пазар
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus