Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцки маслини, лаврак, тръби и ножчета за бръснене печелят пазари в САЩ

18 Август 2013 / 16:08:11  GRReporter
2406 прочитания

От тръби до маслини и от ножчета за бръснене до минерала вермикулит изнася Гърция в САЩ и за тези стоки страната е основният доставчик.

Впечатляващият възход на гръцкия износ през последните три години се доказва и от износа за отсрещната страна на Атлантика. И този износ не се отнася само до сирене фета, кисело мляко или зехтин.

Силни „козове” на гръцкия износ, с перспектива по-нататъшното проникване на огромния американски пазар са продукти на рибовъдството и главно лаврак. Гърция е основният вносител на лаврак в САЩ с дял от пазара 80%, делът й в пазара на маслини е около 72%, а главният износен продукт са тръби за петрол и природен газ, където стойността на износа миналата година е била над 115 милион евро.

Според скорошния доклад на търговския отдел на посолството на Гърция в САЩ, гръцкият лаврак и ципурата са продукти, чиято популярност на американския пазар непрекъснато се увеличава , и имат изключително съотношение качество-цена.

Маслините са един от най-важните гръцки продукти в САЩ, а САЩ от своя страна са най-важната експортна дестинация за гръцките маслини. Маслините според доклада са много известни между американските потребители и предлагат значителни възможности за разширяване на пазарния дял. Стойността на гръцкия износ на през 2012 е 58,08 милиона евро. Гърция има силна конкуренция от страна на Италия, Турция, Испания и Мароко.

Непрекъснато подобрение се наблюдава  при износа на млечни продукти. В определени категории, като сирене от извара Гърция е единственият вносител в САЩ през 2012. Разбира се, това е внос на ниска стойност. Но общо  при сирената от овче и краве мляко Гърция е третият главен вносител в САЩ с пазарен дял  съответно 15% и 18,4%. При тези категории има увеличение 82,3% в сравнение с 2011 и износът е на стойност 7,8 милиона евро.

Значително е мястото на американския пазар, което заемат не само храните, но и промишлените изделия. Гърция държи стабилно най-големия пазарен дял, 29,2% при тръбите за петрол и природен газ от желязо или стомана.  През 2012 износът се е увеличил със 103,7% в сравнение с 2011. Освен това, Гърция е третият най-голям вносител в САЩ на ножчета за бръснене, а стойността на износа е 63,3 милиона евро през 2012.

Гърция е най-големият вносител в САЩ на минерала вермикулит, който е дин от материалите, подходящи за изолация и се използва широко при камините, както и при хидропониката (при която корените на растенията не са в почвата, а във вода).През 2012 стойността на гръцкия износ за САЩ достига до 39.1%, следва Южна Африка.

Категории: САЩ гръцки износ оазарен дял маслини млечни продукти промишелни продукти риба
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus