Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцки сайт следи за бедствията на Балканите

07 Август 2013 / 07:08:52  GRReporter
1417 прочитания

Учени от Института по астрономия, астрофизика и космически изследвания към Атинската обсерватория са разработили електронен сайт, който в реално време следи за огнища на пожари на територията на Гърция. Сайтът http://ocean.space.noa. gr/seviri/fend_new/index.php използва информация от европейския спътник SEVIRI. “Сайтът работи вече втора година и обслужва най-вече службите за противопожарна защита”, казва пред вестника Катимерини Харис Кондоес, учен в Атинската обсерватория.
    Информацията в сайта се обновява всеки 5 минути. Със цветовата гама жълто-оранжево-червено се индикират местата, където има огнища, като яркостта на цвета е в зависимост от интензивността на пламъците. В отделен прозорец може да се види общината, която е застрашена от пожар.
    Втори сайт http://ocean.space. noa.gr/diachronic_bsm съдържа информация за горските масиви в Гърция от 1984 година насам, който се обновява всяка година, след края на сезона на пожарите. “Този сайт е много полезен и в периода на пожарите го наблюдаваме ежечасно. Той дава възможност за една първа оценка на размера на бедствието, къде точно се намира, а и какво се намира в съседство. Така може предварително да преценим опасностите”, заявява пак пред Катимерини Трифонас Даскалакис, директор на направление “Защита на горите и природната среда”. Този сайт дава много ценна информация на противопожарните служби как да достигнат до пламъците , особено ако те са в отдалечен и труднодостъпен район.
    Тази услуга, наречена BEYOND е била наградена от Европейската комисия с бюджет от 2,3 милиона евро и в тригодишен срок ще се разпространи над цяла Югоизточна Европа и Балканите и ще следи не само за пожари, но и наводнения, вулканични изригвания, земетресения, атмосферни замърсявания, прах, пушек и всякакви бедствия.
    Междувременно вестник Вима съобщи, че властите са арестували 60-годишен мъж, който е заподозрян за умишлено предизвикване на вчерашния пожар в атинското предградие Варибомби. Мъжът живеел в съседния квартал Капандрити и бил автомонтьор. В миналото е бил задържан и за незаконна сеч. Органите на реда са го арестували в момент, когато се е опитвал да запали събрана на куп суха трева близо до магистралата Атина-Солун в района на Варибомби. В колата му са открити бидони с бензин и много запалителни средства. Полицията е поискала от прокурора да разследва мобилния му телефон, за да установи къде е бил в нощта, когато е избухнал пожара във Варибомби, но и на 17 юли, когато избухна друг пожар в района на Клуба по езда в предградието Маркопуло.

Поради голямата опасност от пожари, полицията забрани на пешеходци и автомобили да се движат из горските масиви на областта Атина от залез до изгрев слънце. Забраната е в сила от вчера, вторник, 6 август до събота, 10 август. Властите не изключват възможността тя да се разпростре и върху дневните часове, а и да продължи след събота, ако опасността от огнени стихии продължи да бъде висока.

Категории: пожари природни бедствия Югоизточна Европа Атинска обсерватория Варибомби умишлен палеж
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus