Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките банки: Трудности и съпротива срещу рекапитализцията

07 Април 2012 / 12:04:11  GRReporter
1245 прочитания

Трудностите в намирането на решение за рекапитализацията на гръцките банки отлагат до 20 април нормативния акт на министерския съвет, който ще определи начина и условията за осъществяване на тази рекапитализация.

Гръцкият премиер Лукас Пападимос заяви от Кипър, където се намира на официално посещение, че въпросът с рекапитализацията ще бъде решен до 20 април.

Междувременно непрекъснато се провеждат срещи и заседания на ръководствата на гръцките банки с министерството на финансите, Банката на Гърция и надзорната Тройка във връзка с рекапитализацията.

Големият въпрос за гръцките банкери е банките да останат гръцки, като отбелязват, че преговорите се намират в особено „решителна фаза”.

Според източници, най-твърда позиция в преговорите демонстрират представителите на Международния валутен фонд, докато най-умерени са представителите на Европейската централна банка.

Отново според източници, изглежда банките, правителството и Тройката са се споразумели по въпроса за издаването на права върху акции (warrants) с цел повторното изкупуване на акциите, които ще преминат под контрола на Европейския фонд за финансова стабилност от старите акционери, защото това е предвидено в закона. Пазарът се подготвя да приеме съотношение 1 към 3 (всяка акция да има право за повторно изкупуване на 3 акции от Европейския фонд за финансова стабилност). Преговорите продължават и по въпроса за това дали кредитните институции ще имат изключителното право да си върнат всички акции, които ще преминат в Европейския фонд за финансова стабилност.

Освен това банкерите упражняват натиск с цел да осигурят участието – при благоприятни условия – на близо 650 000 дребни акционери в предстоящите увеличения на акционерния капитал.

Банкерите са заявили ясно, че няма да позволят дребните акционери да бъдат третирани от Тройката като дребните притежатели на облигации, които загубиха 53% от инвестициите си при орязването на гръцкия дълг.

Също така те отбелязват, че за да усвоят колкото е възможно по-малко капитали от Европейския фонд за финансова стабилност, ще трябва увеличението на акционерния капитал да е успешно. От друга страна това няма как да се случи, ако не бъдат стимулирани да участват основните акционери, както и сериозни инвестиционни сдружения. Това ще означава и  запазване на частния характер на гръцките банки.

Поради тези причини банкерите настояват, че цената, с която ще се увеличи акционерния капитал на всяка банка, трябва да бъде същата като цената, на която ще придобие акции Европейският фонд за финансова стабилност.

В същото време гръцките банки вече са предприели действия, включени в плановете им за рекапитализация (capital plans), които ще представят на Банката на Гърция. Тези планове ще увеличат капиталите им и ще освободят ликвидност за банките-майки.

По-конкретно, началото на продажбата на дъщерни банки в чужбина постави Eurobank чрез договора за продажбата на дъщерната й банка в Полша - Polbank. Освен това в официално съобщение Eurobank отбелязва, че се намира много близо до продажбата на турската Eurobank Tekfen, и отбелязва, че «условията на сделката ще бъдат оповестени при подписването на договора». С продажбата на втора банка в чужбина Eurobank осъществява с бързи темпове програмата за изтегляне и увеличаване на капитала си като освобождава значителна по обем ликвидност за банката-майка.

Според източници, преговорите на Eurobank и с кувейтската Burgan Bank се намират в напреднал стадий, а Централната банка на Кувейт е одобрила искането за закупуване. Консултант на  Burgan Bank е Citigroup, а на Eurobank Tekfen консултанти са британската Barclays и американската  Goldman Sachs.

От своя страна Piraeus Bank е близо до продажбата на дъщерната си банка в Египет. Цената на дъщерната банка възлиза на над 200 милиона евро. Според източници на Ройтерс, пет са кандидатите да купят дъщерната банка в Египет, като това са банки със седалище в Близкия Изток и Северна Африка. В Близкия Изток са главно банки от Кувейт и Катар, а от Северна Африка - банки от Алжир и Мароко.

Преговорите са в ход, но не се очаква незабавната продажба на банката, споменава Ройтерс. Piraeus Bank също иска да продаде дъщерната си банка в опит да увеличи ликвидността и капитала си, като следва изготвения план за рекапитализация.

ΑΤΕbank предвижда продажбата на дружества в чужбина, които не са свързани с банковата дейност. По-конкретно ATEbank вече е продала дружеството ELVIZ (Гръцка компания за производство на храна за животни), и участва в конкурси за държавната компания „Гръцка захарна индустрия” и Млекопреработвателното предприятие „Додони”.

Що се отнася до тютюневото предприятие „СЕКАП” конкурсът се провали, а индийската компания, която бе класирана започва процедурата отначало.

На свой ред управата на Националната банка вече е изготвила план за рекапитализация и е  изразила намерение да продаде хотел „Астерас” във Вулягмени, както и до 30% от дъщерната й банка в Турция.

 

 

Категории: рекапитализация гръцки банки ликвидност Европейски фонд за финансова стабилност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus