Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките банки не предвиждат масово опрощаване на заеми

01 Март 2012 / 13:03:11  GRReporter
1744 прочитания

Гръцките банкови среди са силно разгневени от появилите се в последните дни информации, че финансовите институции се готвят за масово опрощаване на жилищни и потребителски кредити, като дори се говори за отписване на 30 до 40 на сто от всички раздадени кредити. Представители на Асоциацията на гръцките банки твърдят, че появилите се информации са накарали много клиенти да започнат да бавят плащанията си, дори и да нямат финансови проблеми. Те припомнят, че така или иначе до момента гръцките банки вече са преразгледали условията, при които са отпуснали 750 хиляди кредити на частни лица и семейства.
    От Асоциацията признават, че поради липсата на опит са направени много грешки и веднъж преразгледани кредити е трябвало да бъдат преразгледани и втори и дори трети път, за да се стигне до компромисно решение, което да е благоприятно за семейния бюджет. Съветват заинтересованите домакинства да се обърнат към конкретната банка с молба да се преразгледат условията за плащане на изтегления кредит. Месечните вноски могат да се намалят по няколко начина - получаване на отсрочка от няколко месеца, през които се плаща само лихвата по заема, увеличаване на падежа на заема като се намали месечната вноска, временно преустановяване на плащанията, които в определени случаи могат да стигнат и до две години.
    Ако клиентът не успее да се споразумее с банката, може да се обърне към районния съд. В този случай той трябва да представи документ за състоянието на доходите му, документ за задълженията към банките и един план-предложение как иска да му бъдат уредени месечните вноски. В този случай клиентът се нуждае от адвокат или от подкрепа от организации за защита на правата на потребителите. Винаги има възможност за намиране на взаимно приемлив компромис с банката преди да излезе съдебното решение. Ако той не се постигне обаче, остава решението на райония съдия. Ако той установи, че тъжителят няма доходи и не притежава недвижима собственост може да реши да отпише част от дълговете на клиента, да му даде допълнително време до 20 години за изплащането на останалата част от заема и да му даде отсрочка на плащанията до 4 години.
    Към съдебно решение обаче могат да се обърнат само тези клиенти, които нямат доходи и нямат недвижима собственост. В този случай съдът може да опрости изцяло дълга към банката, ако прецени, че тъжителят няма възможност да намери работа в близките години. Може да му даде до 4 години отсрочка на плащанията и докато тя е в сила да го провери отново, но не по-рано от 6 месеца от издаването на съдебното решение, за да види дали има промяна във финансовото му състояние. Ако преминат тези 4 години и няма промяна в имущественото състояние на клиента, съдът може да опрости дълга му дори и 100 процента.

Категории: гръцки банки опрощаване на заеми жилищни и потребителски кредити разсрочване на плащанията
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus