Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките банки преминаха стрес тестовете

26 Октомври 2014 / 14:10:46  GRReporter
1587 прочитания

Гръцките банки Alpha Bank, Eurobank, Банка Пиреос и Националната банка на Гърция преминаха успешно стрес тестовете на Европейската централна банка (Comprehensive Assessment).

В същото време 25 европейски банки от еврозоната от общо 130 добри банки, участвали в тестовете не са успели да го направят, според изявлението на Европейската централна банка. Капиталовият им дефицит възлиза на 25 милиарда евро. Стойността на активите на банките трябва да се коригира на 48 милиарда евро, от които 37 милиарда не произвеждат капиталов дефицит, подчертава централната банка. 12 от тези банки с действията си през 2014 са покрили вече капиталовите си нужди с 15 милиарда евро.

Резултатите бяха обявени официално днес в 13:00 часа.

Според Dow Jones  капиталовите нужди на Националната банка на Гърция са 930 милиона евро, а на Eurobank - 1,76 милиарда евро.  Банките трябва да внесат в рамките на следващите две седмици планове за капиталово укрепване, в които ще анализират стратегията си за покриване на капиталовия си дефицит.  Както пояснява Европейската централна банка, със съвкупността от плановете си  за преструктуриране, последните си финансови резултати и другите действия, предприети от ръководствата на двете банки, капиталовите нужди са елиминирани. „След пресмятането на динамичните елементи от баланса на двете банки на практика те нямат капиталови нужди” се подчертава съобщението на Европейската централна банка.

Резултатите на гръцките банки

Според данните на Европейската централна банка, показателят за капиталова достатъчност Core Tier 1 на Alpha Bank е 8,1. По тази причина банката преминава стрес тестовете с резултат между първите 20% от европейските банки, участващи в проверката.

 Националната банка на Гърция на базата на данните от края на 2013 е имала капиталови нужди в размер на 3,432 милиарда евро. През 2014 вече е събрала 2.5 милиарда евро капитали, а след плана за преструктуриране, който е представила банката, нуждите й се ограничават на 273,28 милиона евро. Сумата се очаква да бъде покрита чрез разпределението на акциите на Finansbank.

Капиталови нужди от само 70,6 милиона евро има Eurobank. На базата на данните от края на 2013 банката е имала дефицит от 4,628 милиарда евро. От увеличаването на капитала си е събрала 2,86 милиарда евро. Според плановете за преструктуриране, които е представила банката, необходимо е да събере само 70,6 милиона евро.

Банка Пиреос има капиталови нужди в размер на 659,99 милиона евро, както показват стрес тестовете на Европейската централна банка, на базата на данни от края на 2013. Планът за преструктуриране обаче покрива напълно тази сума според агенция Reuters.

Между неуспелите да преминат теста са 3 кипърски банки.

 

 

Категории: стрес тестове Банка Пиреос Национална банка на Гърция Eurobank Alpha bank
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus