Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките банки съкращават мрежата си, закриват клонове

22 Март 2012 / 18:03:47  GRReporter
1993 прочитания

За по-малко от четири години в Гърция са затворили над 200 банкови клонове и са били освободени около четири хиляди служители, според данните за периода 2008-2011. Окастрянето на банковите клонове дойде естествено със задълбочаването на кризата и влощаването на рецесията.

Гръцките банкери поясняват, че намаляването на мрежата е ключов момен за съкращаване на оперативните разходи, като се вземе предвид, че само от намалението на разходите за наеми банките спестяват между 15%-30% от оперативните разходи. При освобождаването на персонала в момента най-голяма роля играе излизането в пенсия и доброволното освобождаване, при което служителите получават относително добра компенсация.

През периода 2010-2011 търговските банки са постигнали намаляване на оперативните разходи св около 10%, главно чрез предоговаряне на наемите и комисионните. Също така се наблюдава сериозно окастряне на разходите за реклама и маркетинг, както и намаляване на външните доставки на услуги и материали. През 2012 се очаква да се намалят допълнително разходите за заплати, които през 2011 бяха смъкнати с около 12%. Тази седмица управлението на Алфа банк поиска среща със съюза на работещите във финансовата институция, за да договорят по-ниските корпоративни заплати. По този начин мениджмънтът иска да избегне преките уволнения. Подобни стъпки предприемат и Националната банка на Гърция, Пиреос и Емборики банк.

Eurobank EFG изпълни от 2009 тригодишен план за намаляване на разходите. Той достигна 200 милиона евро, което се изразява в 16,5% съкращаване на харчовете за банката в оздравителния период. Alpha Bank намали персонала си с 1100 дущи и затвори почти 100 банкови клона в Гърция. Банка Пиреос също предприе сериозни съкращения, но не само в местните клонове, а и тези в чужбина. Общо Пиреос затвори 60 банкови представителства и съкрати хиляда души.

Банкерите са на мнение, че свиването на банковата индустрия е необходимо и то трябва да е пропорционаленo на обема на икономиката, която и тази година продължава да се свива, макар и с по-бавни темпове в срaвнение с 2011. Рецесията през 2011 достигна 6,9% от БВП, през 2010 бе 4,5%, а през 2009 - 2,4%. Съкращението на банковите разходи от своя страна е било за миналата година е било 5,4%. Надзорната тройка подкрепя допълнителното окастряне на възнагражденията на служители и управление, за да може да се оптимизират бюджетите на финансовите институции. За тази година банките се очаква да намалят допълнително разходите за заплати и ако се наложи ще започнат да продават дъщерните си компании в европейската периферия. Националната банка на Гърция се готви да продаде още 20% от турския си клон, а разклоненията на Юробанк и Алфа банк в България и Румъния се смятат за силен коз при рекапитализирането на гръцките банки. 

Категории: ИкономикаПазари банки съкращения разходи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus