Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките икономисти на лов за инвестиции

07 Ноември 2014 / 13:11:44  GRReporter
801 прочитания

Симона Пенева
    Министърът на финансите на Гърция Гикас Хардувелис, заяви, че през следващата 2015 се очаква огромна промяна в гръцката икономика. „Преминахме шестгодишна рецесия, брутният вътрешен продукт на страната спадна много, сега идва моментът за стабилизация.  Показателен е фактът, че през 2013 първичният излишък на Гърция е 0,9%, през 2014 – 1,5%, а през 2015 се очаква да достигне 3%”, допълни министърът. Той подчерта, че гръцката икономика трябва да е конкурентоспособна, да е налице нейната международна надеждност и да създаде приятен климат за чуждестранните инвеститори.
     „В момента икономиката разчита най-много на инвестициите. През 1997 инвестициите бяха 17,7% от брутния вътрешен продукт, след десет години, през 2007, те достигнаха 26,6% . През 2013 спаднаха до 12,1% от брутния вътрешен продукт, това е най-ниската достигана стойност от 1960 година насам.”, съобщи Гикас Хардувелис. Точно поради факта, че инвестициите са факторът, който ще възвърне силите на гръцката икономика, държавата е осигурила нужните условия, за да привлече международни капитали и да гарантира тяхната времева устойчивост.
    Над двадесет международни компании, част от които ΙBM, Nokia и Samsung, признават икономическото развитие на Гърция и инвестират в нейния пазар. Очаква се до края на 2015 инвестициите само в регионални летища да достигнат 350 милиона евро, докато нациоалната Стратегическа Референтна Рамка ще осигури още 4,9 милиона евро. Реформаторският план за набиране на чуждестранни инвестиции и развитие на икономиката включва –  опростяване на данъчния кодекс, институционално изграждане, подобрение на бизнес средата, подобрения в държавния сектор, по-бързо правосъдие и укрепване на образователната система. „С тази политика за развитие ще осигурим и нови работни места и ще облекчим гръцкия предприемач.”, заяви министърът на икономиката.
    „Темата за инвестиции и перспектива за развитие не може да е по-актуална. Гръцката икономика се намира на една крачка от нормалното си развитие, което имаше и преди години.” Това заяви Констандинос Михалос, президент на Атинската търговско-промишлената камера. Според анализатори през 2015 брутният вътрешен продукт на страната ще се увеличи с 2,9%.  Констандинос Михалос съобщи още, че са нужни добра, стабилна финансова политика, по-голямо национално богатство, вътрешни инвестиции, силен фискален стимул, нова инфраструктура за нови работни места и повече действие.
    „Целта ни е увеличаване на инвестициите. От 2012 насам Гърция се е преместила с цели четиридесет места напред в таблицата за чуждестранни инвестиции, но ние не искаме да сме по средата, а по-нагоре.”, каза той. Лихвите по кредитите за гръцките предприятия са около 2-3 пъти по-високи от тези по европейския стандарт. Според Костандинос Михалос Гърция трябва да създаде стабилна и благоприятна среда за инвеститорите, като намали тези лихви и опрости данъчния кодекс, който създава трудности, понеже се мени почти на всеки три месеца, и най-вече нужни са политическата стабилост и надежността, която страната предизвиква в международните инвеститори.
    Корабоплаването също е определящ фактор за икономиката, и то положителен, заради географското местоположение на Гърция. Приносът му към брутния вътрешен продукт е 6,5%, а цената за инвестиции нулева. „Искаме да запазим тази нулева цена за инвестиции в сектора на корабоплаването и да я разширим, за да могат и междуародните инвеститори да се възползват от нея”, заяви Милтос Варвициотис, министър на търговския флот.  В изказването си той определи като важни развитето на образованието по корабоплаване, оползотворяването на инфраструктурите, развитието на всички пристанища, както и на морския туризъм, който има способността да осигури и нови работни места.
    Може би най-важният сектор на гръцката икономика, дори по-важен и от корабоплаването е туризмът.  През 2014 до момента посетителите на страната достигат около 21 милиона, а приходите от туристическите посещения възлизат на 13,5 милиарда евро. „20% от работните места в Гърция се осигуряват от туристическия сектор, а приносът му към брутния вътрешен продукт е 18-20%. Туризмът може да подкрепи развитието, да увеличи брутния вътрешен продукт, да създаде още нови работни места. Готови сме да приемем всяко едно ново инвестиционно предложение”, съобщи Атанасиос Лиаскос, генерален секретар в министерството на туризма.
    В сектора на енергетиката бюджетният дефицит е вече минало, твърди Асимакис Папагеоргиу, заместник-министър на министерството на околната среда и енергетиката. Според него е задължително реформирането на пазара на природния газ, както и Гърция да стане гарант за енергийното осигуряване, като с тези промени държавата ще превлече стабилни и дългосрочни инвестиции.

 

Категории: Гикас Хардувелис финансов министър на Гърция инвестиции Константинос Михалос БВП ръст на икономиката туризъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus