Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките износители се насочват към Русия

30 Декември 2011 / 13:12:57  Виктория Миндова
4435 прочитания

Гърция навлиза в четвъртата си година на отрицателен икономически растеж, като перспективите за 2012 са още по-мрачни. В тази обстановка успехите на местните износители изглеждат почти удивителни, като се вземе предвид, че експорът между януари и септември 2011 почти се е удвоил в сравнение с 2010. Въпреки дълговата криза, която мъчи страните от Европейския съюз, гръцките износители не се отчайват и търсят реализация на своите продукти на алтернативни пазари.

Една от най-примамливите страни за гръцките износители се оказва Русия, в която се наблюдава нарастващ интерес към техните стоки. GRReporter се свърза с Гръцката организация за външна търговия и Мария Антониу даде подробности за развитието на износния сектор и очакванията им за 2012.

Как завърши 2011 за Гръцката организация за външна търговия?

По всичко личи, че тази година ще завърши с рекордно покачване на износа в сравнение с последните 10 години. Само през последните две години се износът отбеляза значителен скок в период, когато икономическата криза засегна сериозно целия гръцки пазар. През 2011 достигна увеличение от 8,8%. Положителната тендеция, която се очертава до момента показва, че експортът на страната може да се увеличи и да бъдат достигнати целите на Министерството на развитието и конкурентността износът да достигне 16% от БВП до 2014 да бъдат достигнати. По-конкретно само през септември тази година скокът в износа според данните на Националния статистически институт е 65% като се включат претролните продукти или 30,7% без тях в сравнение с резултатите на 2010.

Кои са най-силните сектори, които отбелязаха най-висок успех? На кои залагате най-големи надежди в бъдеще?

Храните, суровините и промишлените продукти имат най-висок темп на растеж и се търсят най- много. При храните покачването, което отбелязахме е 29%, при суровините е 62,2%, а при промишлените продукти е 41,6%. В тези групи продукти има много голям потенциал. Очакванията ни са приходите от износ да се увеличат в държавната хазна и да надминат 10% от БВП съвсем скоро. Това ще помогне да се ограничи нарастването на дефицита поради задълбочаващата се рецесия и да повлияе на крайните данни поне с половин процент в положителна посока.

Какви са целите на организацията за следващата година?

Гръцката организация за външна търговия прилага на практика националната политика за разширяване на външната търговия. Действаме с конкретни данни и бизнес план, който се опира на силните страни на гръцкото производство и регионалното развитие. Стремим се да популяризираме образа и идентичността на гръцките продукти и силните местни компании в различните сектори. Около това се гради дейността ни, като залагаме на конкретни цифри, а не на празни амбиции.

Организацията предприема различни инициативи, които подпомагат на гръцките продукти да се установят на чуждестраните пазари. Организираме или взимаме участие в различни търговски панаири и бизнес мисии, които обхващат всички икономически сектори. На тях се предлагат храни, напитки, облекло, строителни материали, мебели, хотелско оборудване и други продукти от местното производство. През 2010 организирахме 22 инициативи, които подпомогнаха гръцките бизнесмени да намерят реализация на продукцията си на външните пазари. Тази година търговските мисии, панаирите и останалите бизнес срещи и коктейли бяха 35. За 2012 сме направили много наситена програма с 65 конкретни инициативи, които трябва да засилят експортната дейност на страната. Статистиката ни сочи, че активността и темпото на работата се е увеличило с 62% тази година в сравнение с миналата, а за 2012 ще имаме скок с още 65%. Целенасочените действия винаги носят положителни резултати.

Кои са основните приоритети, на които смятате да заложите през следващата година, като се има предвид, че 2012 ще е тежка не само за Гърция?

Представянето ни пред международните пазари се опира на високото качество на местната продукция. Особено важно е представянето ни на ключовите пазари в страни, които имат растеж, развиват се и дават нови възможности. Качеството на гръцките продукти е вече доказано на традиционните пазари в Европа например и там имаме извоювани позиции, но не от по-малка важност са новите целеви пазари, на които все още нямаме желаното присъствие.

Основните страни, които искаме да покорим са тези от арабския свят и САЩ където ще лансираме главно храни и напитки. Русия има интерес към производството на много сектори и продукти като строителни материали, кожи, някои категории храни, както и Китай, Бразилия, страните от Южна Америка, плюа тези от Европейския съюз.

Какви според вас са възможностите на руския пазар?

Пазарът на Русия отбелязва постоянен ръст от около 6%-7% и не престава да се модернизира. Икономическата стабилност е създала нова силна средна класа, която все по-често търси и купува гръцки стоки. Искам да подчертая, че гръцкият износ към Русия се покачва с всяка изминала година. През 2010 скочи с 37,2% в среавнение с 2009. За първите девет месеца на 2011 увеличението е 31,86% за същия период на миналата година.

Категории: ИкономикаКомпании износ Гърция Русия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus