Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Гръцките лидери отново отложиха приемането на строгите икономически мерки

06 Февруари 2012 / 17:02:29  GRReporter
1961 прочитания

Нова среща с представителите на надзорната Тройка ще има по-късно гръцкият премиер Лукас Пападимос. Новото заседание на лидерите на гръцките политически партии се отложи за утре. Според коментатори Георгиос Папандреу, Андонис Самарас и Георгиос Карадзаферис са на крачка разстояние от крайното споразумение, което се очаква да постигнат по време на утрешната среща в премиерската резиденция.

Според източници снощната среща помежду им преминала драматично и с доста интензивни диалози. И това, заради старанието им да предизвикат конкретни впечатления в гръцкото общество. Т.е. на практика да го убедят, че ще бъдат принудени да приемат особено тежките мерки, само защото предишното правителство и бившият финансов министър не са били строги и категорични в преговорите с кредиторите на Гърция.

В даден момент премиерът Лукас Пападимос заявил: „Ако не искате, поемете вие провеждането на преговорите”. Изглежда, че именно с това предупреждение той успял да постигне едно първоначално споразумение. Лукас Пападимос раздал на лидерите текст, на база на който партиите трябва да изпратят своите предложения в рамките на деня. В центъра на разговорите се намират въпросите, свързани с намаляването на заплатите, рекапитализацията на банките и начините за запълване на дупката в бюджета за 2012.

„Премиерът и политическите лидери на трите партии, които подкрепят правителството се срещнаха, за да вземат общо решение за основните точки в договора с надзорната Тройка във връзка с новата икономическа програма на Гърция, която е предпостава за новата финансова помощ към страбата”, се посочва в съобщението на премиерския офис. Според него Лукас Пападимос и тримата партийни лидери са се договорили за предприемането на мерки за органичаване на държавните разходи в размер 1,5 на сто от БВП. „Преведено” на по-прост език това означава уволняването на 15 000 държавни служители от широкия държавен сектор в рамките на два месеца. Между останалите дискутирани въпроси е намаляването на помощните пенсии, увеличаването на конкурентността чрез намаляването на заплатите и рекапитализацията на гръцките банки.

На излизане от премиерската резиденция Максиму председателят на ЛАОС Георгиос Карадзаферис направи многозначното изявление: „Няма да участвам в подпалването на революция от бедност, която след това ще изгори цяла Европа”. 

Председателят на Нова демокрация Андонис Самарас пък посочи, че „искат от нас повече, отколкото страната може да издържи. Боря се всячески да спра това”. Представители на „сините” твърдят, че техният лидер се е преборил и успял да „отвоюва” 13-та и 14-та заплати и неувеличаването на данъчните оценки на имотите. Андонис Самарас не приемал повечето от изискванията на представителите на Тройката за помощните пенсии и също преговарял за размера на минималната заплата. Лидерът на Нова демокрация се борел също да не бъде премахнато изплащането на еднократното обезщетение при пенсиониране и успял да „спаси” гръцките потребители от ново увеличение в цените за електричество.

Под предлог, че ще е начело на партията за много кратък период и не може да взема решения сам, Георгиос Папандреу свика заседание на политическия съвет на ПАСОК с участието на Евангелос Венизелос, Андреас Ловердос, Георгиос Кутруманис, Димитрис Репас, Михалис Хрисохоидис и други министри.

Заседание на парламентарната група на ЛАОС свика и Георгиос Карадзаферис. Според партийни представители политическите лидери са обсъждали трудовите въпроси в три четвърти от времето на срещата. Те обявиха убеждението на лидера на крайнодесните, че кредиторите не блъскат Гърция към фалит.

Независимо от комуникационната игра за това кой е „успял” да накара Тройката да отстъпи, очакванията са, че особено тежките мерки, които ще бъдат приети ще ускорят вътрешопартийните и политическите събития. Смята се, че върнат в дневния ред дискусията за датата на провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Коментатори смятат, че гърците трябва да очакват въвеждането на още по-строги мерки, понеже подписването на договора ще подсигури само първия транш от новия заем. Кредиторите ще свързват отпускането на всеки следващ с резултатите от строгия контрол за прилагането на мерките.

Според непотвърдена информация по време на заседанието е била обсъдена възможността за ремонт в състава на гръцкия кабинет, след като Георгиос Карадзаферис подновил предложението си за създаване на малък екип по примера на правителството на Марио Монти в Италия.

Категории: Политика среща на политичесите лидери Лукас Пападимос строги икономически мерки уволнения в държавния сектор намаляване на минималната заплата стачка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus