Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките медии трудно се приспособяват към дигиталната епоха

31 Август 2011 / 18:08:28  GRReporter
2284 прочитания

Тежък се оказва трансферът на гръцките медии в новата дигитална епоха, сочи изследването на Пантеон университет. Вестниците все още държат първенството в надпреварата за предоставяне на информация във възрастовата група между 35-40+. Въпреки това, по-младата аудитория и хората, които работят с компютър все по-често търси информация в интернет и печатната преса за тях не представлява особено интерес. Информацията в интернет е моментална и се актуализира почти в реално време, за разлика от печатната, която в повечето случаи отразява събитието  ден, след като е възникнало.

Според последни данни нуждата за информираност на гърците е нараснала сериозно в последно време и около 60% от населението между 13 и 70 години ползва ежедневно компютър и интернет. 95% от хората в същата възрастова група ползват мобилни телефони, като 22% от тях са последно поколение, което позволява достъп до интернет. 36% от гърците систематично влизат в сайтове на социални мрежи, като Facebook, Twitter, YouTube, а 10% от ползвателите на мобилни телефони, ги използват за да влизат в интернет. Освен за информиране и социални контакти, проучването показва, че 12% от гърците ползват мрежата за пазаруване в удобството на собствения си дом.

В ерата на дигиталните технологии, печатната преса все още държи 60% от аудиторията, но много анализатори смятат, че времето й изтича. Информацията вече достига по-бързо и по-качествено до модерните хора и дори прясно напечатаните на хартия новини много често изглеждат като вчерашен хляб на потребителите.

Анализът разглежда промяната в печата, който днес също е в криза както цялата страна. В него се прави историческа ретроспекция на читателския интерес на гърците според вида вестник, който се е търсил през годините.

Политизирането на гърците в последните три десетилетия обяснява и многобройните вестници в категорията на ежедневния политически вестник, показва проучването. Тези издания са насочена предимно към аудиторията от мъжки пол на възраст над 45 години, която приема четенето на ежедневника като част от своя ритуал. В началото на 90-те години всекидневниците от този тип са били общо осем и са привличали приблизително 37% от читателите в страната. През 1995 стават 14 и читателската им аудитория пада на 24%, защото телевизията измества значително вестниците в сферата на информацията. С повишението на броя на изданията с една и съща аудитория, идва и намалението на търсените тиражи на отделни вестници. За да привлекат повече читатели, издателствата започват да предлагат различни привлекателни подаръци с продажбата на вестниците, като допълнителни издания, CD или поредица от преиздадени книги. Между 2000-2005 за тези издания идва нова заплаха, която се нарича free press. Този тип печатни издания първо привличат жените и по-младата музика, но по-късно навлизат по-дълбоко на новинарския пазар.

Вестниците, които се издават веднъж в седмицата и най-вече събота и неделя са друг вид печатна преса и имат своите привърженици. Тези издания са насочени към смесена аудитория на възраст между 25-54 години. През 1990 е имало 10 вестника в тази категория с аудитория 37%, която остава стабилна през следващите години с особено възходящи тенденции. През 2005 неделните вестници стават 17 и увеличават леко аудиторията си на 39%, докато днес в един от най-тежките периоди за местната пресата има 11 различни едноседмичните вестници са с читателска аудитория, която надминава 46%. С течението на времето различните вложки, допълнителни издания и рекламни брошури станаха неразделна част от неделните вестници.

 Вестниците, които имат като главна тема икономическата реалност в страната и света са друг раздел печатна преса, която отбелязва ръст в годините. Тя е насочена главно към мъже над 35 години и се поддържа до голяма степен от постоянни абонати. В исторически аспект проучването на Пантеон университет показва, че в периода на разцъфтяване на Атинската фондова борса (1998-‘99), когато показателят се е въртял около 6000 базисни пункта, за разлика от днес когато той не може да достигне дори 1000 базисни пункта, икономическите издания отбелязват бум в търсенето. Тогава техния тираж е стигнал четири пъти над нормалното. Въпреки това, читателската аудитория на икономическите издания остава ниска в сравнение с останалите издания. През 1990 са съществували само две строго икономически издания, които са държали само 1% от читателския интерес. През 2000 година заглавията на икономическите вестници са станали шест, а аудиторията им е нараснала на скромните 4%. Днес икономическата преса се радва на четири популярни за сектора вестника, които се четат от 2% от аудиторията на печатната преса.

При спортната преса нещата са малко по-добре. Тя е насочена към мъжка аудитория на възраст главно межди 13-44 години. Особено впечатление прави, че в последните 20 години броят на изданията в тази сфера са се утроили. През 1990 спортните всекидневници са били четири, а аудиторията им не е надвишавала 8%. През май месец 2011 е установено, че техния брой е 12, а читателите им са 11% от аудиторията на печатната преса. Най-мощни обаче в предоставянето на информация за спортните събития от деня остават интернет порталите и спортните телевизионни предавания.

Категории: ИкономикаПазари интернет печат вестник онлайн медия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus